Societat 27/07/2011

La població de mosquit tigre es pot reduir a la meitat

Marta Bausells
3 min
La picada del mosquit tigre és més molesta i duradora que la del mosquit convencional  a casa nostra.

Ja no totes les notícies relacionades amb el mosquit tigre són negatives. Un estudi científic fet a Catalunya, concretament a Sant Cugat del Vallès i a Rubí, ha demostrat, per primera vegada a Europa, l'eficàcia de mètodes preventius contra la proliferació d'aquests empipadors insectes.

Un equip coordinat per científics de la Universitat Autònoma de Barcelona ha investigat l'efectivitat de tres estratègies preventives, les que s'acostumen a utilitzat per prevenir plagues com les del mosquit tigre: evitar l'aigua estancada -buidar els recipients que n'acumulin-, fer servir insecticides per eliminar larves i adults i netejar els terrenys d'escombraries. El resultat ha estat positiu: la presència de l'espècie s'ha reduït a la meitat en els indrets estudiats que han aplicat les mesures.

5 milions d'afectats potencials

El mosquit tigre és originari dels boscos del sud-est asiàtic i s'ha estès a molts països a través de la importació de pneumàtics i també de plantes. A Catalunya es va detectar per primer cop el 2004 a Sant Cugat del Vallès, i des d'aleshores s'ha estès pel principat i ja ha colonitzat 119 municipis -la majoria, poblacions costaneres-. És a dir, afecta potencialment una població d'uns 5 milions de persones, segons dades de l'equip investigador. Les femelles de l' Aedes albopictus , nom científic que té l'espècie, fan picades més molestes que les dels mosquits convencionals a les costes mediterrànies: fan més mal, piquen més i duren més temps, i cada individu, a més, fa un nombre més elevat de picades.

D'altra banda, aquesta espècie és transmissora de malalties tropicals com la febre Chikungunya i el dengue que, tot i que pràcticament no són presents a casa nostra -els pocs casos que hi ha són en persones que han anat de viatge a zones tropicals-, podrien arribar a representar un perill per a la salut pública si l'insecte les transmetés d'una persona a l'altra. En aquests moments, França estudia un possible brot de Chikungunya a la Costa Blava, al sud-est del país, zona també colonitzada pel mosquit tigre.

Els resultats de l'estudi provenen d'una inspecció de més de 3.000 habitatges a Sant Cugat i a Rubí que els científics van desenvolupar durant els anys 2008 i 2009. La majoria dels habitatges havien aplicat les mesures, i la resta eren cases de control que han utilitzat per comparar, és a dir, en què no es feia cap prevenció. Nuria Giménez, investigadora del departament de farmacologia, terapèutia i toxicologia de la UAB i una de les coordinadores de l'estudi, publicat a Transactions of the Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene , explica que les mesures d'eradicació serveixen sobretot per evitar-ne la reproducció.

Se'l pot reduir, però no foragitar

Informar és clau. Els científics es van entrevistar amb les quasi 700 persones que viuen en àrees afectades i que han participat en l'estudi, i els van explicar la tríada efectiva: retirar l'aigua estancada de recipients en patis i jardins i netejar la brossa incontrolada als terrenys -passos fàcils i molt efectius-, i tractar amb insecticides els embornals, els dipòsits i el clavegueram, i també els parcs i jardins -on no hi ha larves sinó insectes adults.

Unes "trampes que els recorden els troncs on es reproduïen als seus arbres natals" a les selves asiàtiques, dipositades en gots d'aigua, han servit per fer un recompte de quants ous ponen les femelles, apunta Giménez. Un segon article estudiarà com l'espècie està establerta a aquesta zona del Vallès, i la sensació dels científics és que "hi està força estabilitzada", diu Giménez.

Les intervencions específiques com les citades, especialment "si la població hi participa molt", tendeixen a disminuir força el nombre de mosquits, afegeix, però no es pot cantar victòria. De fet, la tendència de l'espècie continua sent d'expansió, tant a Catalunya com a tot el Mediterrani, i "no esperem poder-lo eradicar", afirma la investigadora. Les condicions climàtiques del territori, càlides i humides, són massa favorables perquè marxi fàcilment, però aquest estudi obre la porta a almenys "disminuir-lo tant com es pugui" amb mesures fàcils i assequibles per a tothom.

stats