Societat 13/02/2012

Àlex Aguilar "Les poblacions de balenes s'estan recuperant"

Evolució "Els abusos van ser abans dels anys 70, darrerament les poblacions han evolucionat positivament" Política"La moratòria no s'aixeca per raons polítiques"

A.p.
1 min
"Les poblacions de balenes  s'estan recuperant"

¿És cert que moltes espècies de balenes estan en perill d'extinció?

Al segle XIX i bona part del XX la captura de la balena va ser el paradigma del mal ús d'un recurs. La indústria va cometre molts abusos i va delmar seriosament les poblacions. Però tot això va passar abans dels anys 70. En les últimes quatre dècades les poblacions han evolucionat d'una manera positiva globalment.

¿Seria factible portar a terme captures responsables?

De les 20 espècies que es capturen, la majoria han guanyat població i les altres s'estan recuperant. Ho diu la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura. Algunes són fins i tot abundants i, per tant, seria possible fer-ne una explotació sostenible. Si s'apliquessin els procediments de gestió aprovats pels científics, es podrien caçar sense problemes. Aquests procediments són més segurs que moltes quotes de pesca destinades a protegir els peixos.

I per què continua la moratòria?

El comitè científic de la Comissió Balenera Internacional ha avalat bons mètodes de gestió que permetrien l'explotació sostenible, però la comissió no escolta els científics i no vol aixecar la moratòria per raons polítiques: els països contraris a reprendre les captures tenen més pes i capacitat d'influència.

El problema és polític?

És un problema cultural amb repercussions polítiques. Les balenes han estat un monstre, en totes les tradicions. Eren animals terribles que no suscitaven cap simpatia. Però a la dècada dels 70, quan les poblacions estaven delmades després d'un llarg període d'abús, el moviment ecologista va capgirar-ne la visió tradicional i va convertir les balenes en tot un símbol i en una de les banderes mundials, amb gran èxit.

stats