Societat 09/02/2012

La policia persegueix els deu 'estrebadors' més actius de Barcelona

El conjunt de delictes s'ha reduït un 5%, però els robatoris amb violència al carrer han augmentat un 18,7% a la ciutat durant el 2011

Acn
2 min

BarcelonaEls esforços policials a Barcelona, després d'un 2011 especialment positiu per la davallada de robatoris en domicilis i de furts al Metro, se centren en els delinqüents multireincidents que fan estrebades a la ciutat. Aquesta modalitat delinqüencial ha crescut un 18% l'últim any. El comissari de Mossos d'Esquadra de l'àrea policial de Barcelona, Joan Carles Molinero, ha explicat que treballen intensament amb la fiscalia per empresonar els deu delinqüents més actius que han detectat, tots ells multireincidents. Són majoritàriament de nacionalitat espanyola, joves, i ataquen els ancians que llueixen cadenes d'or o els que, a finals i inicis de mes, surten de les entitats bancàries per retirar les pensions. L'alcalde Xavier Trias ha celebrat que, en conjunt, els delictes hagin baixat un 5% durant el 2011.

Els operatius especials contra els lladres que assalten habitatges a Barcelona i contra els furtadors al Metro han donat el seu fruit. Els primers passen de 5.257 a 4.151, un descens d'un 18%. Gràcies, en part, a la col·laboració ciutadana. Ara avisen a l'instant si escolten un soroll estrany o si veuen un desconegut sospitós dins la finca, subratlla el director dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat. Demostra la tasca d'aquest nou aliat policial l'increment per tercer any consecutiu de les detencions in fraganti, ja són el 65% del total.

Els delictes i les faltes de furt són encara el fet delictiu majoritari a la ciutat però han caigut un 4,4%. Han passat dels 113.462 el 2010 als 108.404 aquest darrer any. Sobretot gràcies a l'operatiu Xarxa, creat després de l'alarma social que es va generar arran de l'activitat dels carteristes al Metro a començaments de l'estiu passat, que ha aconseguit reduir les infraccions en aquest transport públic un 19%. Les detencions han augmentat un 10%. Un balanç encara més positiu si es té en compte que la xifra de turistes a la ciutat també ha crescut, un 16,5% més als hotels i un 17,4% més de creueristes.

Una altra dada que destaca positivament és la davallada d'assalts als comerços quan estan tancats, que baixen un 12%, i els atracaments en horari d'obertura al públic, que disminueixen un 22%. Un detall important tenint en compte la conjuntura de crisi econòmica duradora que castiga els petits negocis i que veuen molt agreujada la seva situació si pateixen aquest tipus de crims.

Els esforços dels Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana se centraran ara a perseguir els delinqüents que protagonitzen robatoris amb violència contra les persones. Lladres que ataquen les seves víctimes i roben les seves pertinences fent ús de la força. Són, majoritàriament, homes joves, d'uns 18 a 25 anys, de nacionalitat espanyola, que tenen gran mobilitat per tota la ciutat. Es mouen en transport públic o amb ciclomotor durant els mesos d'estiu. Els cossos policials estan especialment atents els dies de final i començaments de mes, "quan els ancians van a les entitats bancàries per retirar les seves pensions", ha explicat el comissari Molinero.

stats