SEGURETAT
Societat 16/12/2014

La policia ja té un protocol per identificar els delictes d’odi

Ara
2 min

BarcelonaL’any passat es van constatar 1.172 delictes d’odi a l’Estat, la majoria dels quals motivats per l’orientació sexual -un total de 452, per davant del racisme (381) i la discapacitat (290). Així ho va explicar ahir el secretari d’estat de Seguretat, Francisco Martínez, que va presentar un protocol d’actuació elaborat pel ministeri d’Interior perquè les forces de seguretat comptin amb pautes “homogènies” que permetin identificar millor indicis per formular càrrecs d’imputació contra els agressors i remetre’ls a les autoritats judicials.

Aquesta guia també servirà a policies i guàrdies civils per millorar l’atenció a les persones que són víctimes d’aquest tipus de delictes, és a dir, aquells que han estat motivats per racisme, orientació sexual, religió o ètnia, entre d’altres.

Segons va explicar ahir el número dos d’Interior, la “màxima” prioritat és “treure a la llum” aquests delictes i contribuir que les víctimes se sentin protegides i que denunciïn. Martínez va subratllar la importància d’aquestes pautes per identificar millor aquest tipus d’infraccions i millorar-ne la recepció i registre per part de les forces de seguretat, així com per adoptar futures actuacions policials.

Entre els “indicadors de polarització” d’aquests delictes, Martínez va detallar que les forces de seguretat han de ressenyar l’existència de comentaris vexatoris cap a la víctima. També han de tenir en compte si l’agressor portava banderes o símbols de caràcter extremista, el lloc on s’ha produït el delicte i, finalment, si l’agressió respon a una “aparent gratuïtat”. Aquests elements seran recopilats i incorporats a l’atestat policial amb la finalitat de proporcionar a fiscals i jutges els suficients indicis objectius de criminalitat perquè puguin formular càrrecs d’imputació i, si escau, condemnes.

Total desconeixement

“Ens queda molt camí per recórrer”, va avisar Martínez, que va lamentar que encara hi hagi un nombre indeterminat de víctimes que no denuncien, bé per desconfiança, bé perquè hagin de revelar la seva orientació sexual o religió o bé perquè creuen que anar a comissaria no els servirà de res.

A més de servir per precisar millor en un futur aquest “mapa de l’odi”, el primer protocol d’actuació dotarà els cossos policials d’una eina útil per als procediments que han de seguir, ja que “fins al moment” es partia d’una situació de total desconeixement de les tipologies penals i administratives relacionades amb aquests delictes que ni tan sols estaven identificats com a tals.

Interior ha inclòs a la iniciativa un apartat concret sobre els delictes d’aquest tipus que són comesos a internet i, en especial, a les xarxes socials, com el cas del terrorisme jihadista.

stats