Societat 20/11/2012

Les ajudes socials beneficien més les classes mitjanes que no pas les més pobres

El risc d'exclusió ha augmentat més entre les famílies amb nens i afecta especialment els immigrants i les llars monoparentals

Sònia Sánchez
1 min

BarcelonaLes ajudes públiques socials "encara es destinen més a les classes mitjanes que no pas a les classes obreres i més pobres" perquè són fruit d'unes polítiques socials "de l'època de bonança" i no s'han modificat amb la crisi, segons explica el professor de ciències polítiques socials de la UPF Sebastián Sarasa dins un estudi de l'Observatori Social d'Espanya i la UPF impulsat per l'Obra Social La Caixa.

La manca d'ajudes públiques socials està agreujant la situació de pobresa extrema a l'estat espanyol, i especialment la pobresa infantil, que ha crescut un 45% en els últims anys.

L'estudi conclou que la crisi per si sola no és responsable d'aquest augment de la pobresa, ja que "països que han patit molt la crisi, com Irlanda, que ha estat rescatada", han aconseguit pràcticament eliminar el risc de pobresa extrema gràcies a les polítiques socials, segons Sarasa.

L'informe alerta que el dèficit de prestacions socials és el que "no ha aconseguit evitar que la pobresa infantil augmentés un 45%", fins a situar-se en el 27%. Una pobresa que és més aguda entre les famílies amb fills que no pas entre les que no tenen fills. Entre les famílies amb fills s'ha incrementat un 26% el risc d'exclusió social, mentre que a la resta, aquest increment ha estat del 15,4%. Els col·lectius més vulnerables són els immigrants no comunitaris i les famílies monoparentals.

stats