Societat 18/01/2011

"Per portar vestit cal una actitud, cal creure-t'ho"

Eugènia Sendra
2 min

Barcelona.Josep Abril és especialista a vestir l'home. Des de la seva primera col·lecció, el 1996, ha creat per a Armand Basi, ha obert la seva pròpia línia de sastreria (Bespoke) i fins i tot una línia d'uniformes de luxe (Uniformed By). Coneix els teixits i les formes que donen lloc i joc al vestit i afirma amb contundència que perquè llueixi "cal una actitud, portar-lo i creure-t'ho". En contrast amb el moment d'apogeu del vestit masculí als anys noranta, actualment el fet de portar-lo per obligació juntament amb la corbata "desprestigia", perquè "els trajos no sempre estan ben fets i les corbates -l'únic complement amb què l'home inicialment podia permetre's més creativitat- són poc divertides", explica el dissenyador.

El vestit de línies clàssiques ha donat pas a un de més revolucionari i la sastreria ha guanyat impuls gràcies al dissenyador Hedi Slimane que, des de Dior,va reintrepretar el trajo fent les americanes més entallades i la corbata més estreta. Probablement aquests models no són els més habituals en un entorn de treball i una possible raó és que són vestits que destaquen i "potser el que es vol des de les empreses és que tothom vagi igual per expressar la personalitat de la firma, similar al que passa en un hotel, un restaurant o un taller de mecànics".

Sobre els codis d'indumentària a les empreses, Josep Abril no es posiciona, però es mostra sorprès. Entén que responen "al risc que els treballadors vesteixin d'una manera que faci sentir estranys els clients" i que resulta "còmode per als treballadors que els diguin com han d'anar vestits perquè així no han de prendre cap decisió ". El casual friday és un inconvenient per als que no tenen facilitat a l'hora de triar què es posen i de quin color.

El vestit es mou amb la persona, la persona s'expressa a través de la indumentària i és possible fer un primer judici d'un interlocutor per la roba que porta. La imatge és important i vestir a disgust del matí fins al vespre o no gaudir de la indumentària pot ser un problema. "Es nota si algú no porta la roba a gust. Amb el vestit parles de tu mateix i fa que et moguis d'una manera o d'un altra". L'alternativa a la rigidesa i les costures d'un vestit comprat per sortir del pas són les obres de sastreria, que es porten amb orgull, i això es nota.

stats