EL PRIMER PORTÀTIL
Societat 04/04/2011

30 anys del primer portàtil

L'Osborne 1, que pesava onze quilos i tenia una pantalla de 5'', va aparèixer l'abril del 1981 de la mà d'un tailandès

S. Sabaté
1 min
Així era l'Osborne 1, el primer portàtil

BarcelonaEls ordinadors portàtils ja han arribat a la trentena d'edat. Era el 3 d'abril del 1981 quan la companyia Osborne Computer Corporation va anunciar l'Osborne 1. Està considerat el primer portàtil de la història i va veure la llum a la Fira d'Informàtica de San Francisco.

El concepte portàtil va esdevenir perquè l'Osborne 1 estava muntat dins una caixa que permetia tancar-lo i agafar-lo com una peça només per la part superior. Però el seu pes era considerable: 11 quilos. Evidentment, no tenia res semblant als portàtils o als Netbooks que s'utilitzen avui dia i que per molt menys i dimensions ofereixen una infinitat de prestacions inimaginables en l'Osborne 1. Aquella màquina tenia una pantalla en blanc i negre de 5'' i dues unitats per disquets de 5-1/ i 64 K. de memòria RAM. En aquella època era tot un invent trencador, gairebé de luxe, a un preu d'uns 1.700 dòlars.

El creador de l'aparell va ser Adam Osborne, el fundador de la companyia i d'origen tailandès. El producte li va durar poc temps: poc més d'un any, fins que va anunciar que trauria nous i millors models. Aleshores les vendes de l'Osborne 1 es van frenar de cop i mai van arribar a sortir els desitjats i millorats portàtils. Si més no, de la mà d'Osborne.

stats