Societat 03/12/2011

El portàtil, tercer en discòrdia

Marta Bausells
2 min
El portàtil, tercer en discòrdia

Telèfons mòbils intel·ligents a taula, ordinadors portàtils al llit i iPads omnipresents. Els aparells electrònics amb connexió a internet, cada cop més presents en la vida quotidiana contemporània, tenen una llarga llista d'avantatges: com ara el fet que les relacions a distància són ara més fàcils gràcies a programes que permeten fer xats de vídeo, i que les webs de cites permeten conèixer la parella per internet. Però quan aquests dispositius envaeixen totes les escenes compartides, tant si és al dormitori com a la sala d'estar, poden crear friccions.

Cada cop són més habituals les persones que es queixen que la seva parella està més distreta o distant per culpa de distraccions constants de mails, xats, missatges, jocs o pel·lícules d'un món paral·lel. Mati Segura, terapeuta de parella i professora de Psicologia a la UNED, ha constatat que "una de les primeres queixes en començar les teràpies de parella és que l'altre està enganxat a un aparell o un altre".

Això, evidentment, no és una causa determinant de trencament, sinó que agreuja problemes ja existents. "Si ja hi havia dificultats de comunicació, és un estímul més -i atractiu- per distanciar-se més i acaba empitjorant el problema". "Internet ens acosta a les persones que tenim lluny però ens allunya de les que tenim a prop", lamenta Segura.

El canvi en l'esfera domèstica que suposa estar cada vegada més envoltats de pantalles, comunicació i entreteniment pot alienar i, per tant, provocar pèrdues d'intimitat importants, alerten sociòlegs i psicòlegs. Tot i així, els experts encara no tenen clar quines seran les conseqüències a llarg termini d'aquest canvi en el temps que passen plegades parelles i famílies. "Ja no es dóna espai per reflexionar i dir: ara estem en família, ara treballant o ara connectant-nos", diu la terapeuta.

El professor de psicologia social a la UB Jaume Almenara afirma: "Cada vegada que canvien els sistemes de comunicació social, canvien les relacions i ens canvia la vida". El temps dirà com. Quan va aparèixer la televisió -i va irrompre als dormitoris-, de fet, ja es van fer avisos d'aquest tipus i, certament, "ha canviat hàbits, per exemple, a l'hora de menjar", comenta Segura.

Joan Ardus, veí de Barcelona i co-fundador d'una empresa que fabrica fundes isotèrmiques, era, abans de decidir reduir dràsticament el temps que passa a internet, un cas paradigmàtic de connexió permanent, i en va patir les conseqüències amb la seva exparella: "L'iPad era una persona non grata a l'habitació. Va ser molt dolent per a la comunicació amb la gent més propera. Ens vam allunyar, vaig deixar de parar atenció". Les solucions que proposen els experts van des d'establir dies lliures de tecnologia fins a la reflexió personal. La clau, en tot cas, és gestionar la tecnologia per aprofitar-ne els beneficis sense que acabi controlant-nos la vida.

stats