JORNADA CASTELLERA
Societat 14/05/2012

Tot preparant els castells de nou pisos

El quatre de vuit amb agulla de Vilafranca i les torres de vuit dels Minyons de Terrassa han encapçalat un gran cap de setmana casteller. Tres colles més s'han apuntat als vuits i l'estiu es preveu fructuós.

Efren Garcia
2 min

BARCELONA.L'efervescència castellera d'aquest cap de setmana, liderada pel primer quatre de vuit amb agulla de Vilafranca i les dues torres dels Minyons de Terrassa, fa preveure un mes de juny d'allò més interessant. Els Castellers de Vilafranca arribaran al salt de nivell en més bona posició que cap altra colla. Diumenge a la plaça barcelonina Bonet i Muixí els verds van treure la camisa de l'armari per fer un nou pas cap a les grans estructures. Van descarregar-hi el dos de vuit, que fins ara marcava el sostre de la temporada, i van alçar el llistó plantant el quatre de vuit amb agulla per primer cop enguany. Van culminar la jornada descarregant el tres de vuit i repetint l'espadat, aquest cop en solitari, a la ronda de pilars.

Els principals dominadors del món casteller segueixen eixamplant el seu ventall, i de ben segur que es plantaran a les portes del tres de nou amb alguna nova construcció. La celebració ahir de l'aniversari dels Castellers de Sants va viure, però, quatre castells de vuit més, ja que tant els Capgrossos de Mataró com la colla local hi van completar la clàssica de castells de vuit.

Els malves també planten cara

A Badalona els Minyons van consolidar el seu bon estat de forma descarregant la tercera torre de vuit en vint dies. Els capricis del calendari van voler que els malves actuessin tant dissabte com diumenge, i la colla va respondre plantant-hi cara. Dissabte, a casa, en el marc de la Fira Modernista de Terrassa, van repetir el dos folrat que havien estrenat per Sant Jordi i el van tornar a acompanyar dels dos castells bàsics de vuit. L'endemà, lluny d'aixecar el peu de l'accelerador, van culminar la fita repetint la tripleta i van sumar així un total de sis castells de vuit pisos en només dos dies.

A la plaça de la Vila de Badalona els amfitrions van descarregar els seus primers castells de set de gamma alta de l'any, tots tres d'una tacada, i van nomenar casteller honorífic el jugador de l'Espanyol Javi Márquez. Els Moixiganguers d'Igualada també hi van actuar a un nivell destacable. Van descarregar tant el cinc com el tres de set aixecat per sota, tot i la falta de camises.

La part mitjana de la taula es prepara per tornar a sorprendre. El concurs de Tarragona amb trenta colles participants obre les portes a somiar a formacions que fins ara mai s'haurien vist possibilitades de prendre-hi part. Després d'estrenes com la dels Sagals d'Osona amb el carro gros o els Castellers de Barcelona amb el tres de vuit, els Castellers de Sabadell i els de Sant Cugat agafen el relleu al centre de l'escenari. Els saballuts van completar diumenge amb èxit el quatre de vuit i van sorprendre acompanyant-lo també del primer tres que porten enguany a la plaça.

Els gausacs -nom amb què es coneixen els Castellers de Sant Cugat-, que van celebrar la diada de Sant Ponç com havien previst, van descarregar-hi el primer quatre de vuit de l'any i la cinquena torre de set. A hores d'ara només els Minyons de Terrassa han completat aquesta estructura tants cops. També a Lleida els castellers locals van lluir els seus colors, però l'estrena del seu primer quatre de vuit va quedar a mitges, ja que només van poder carregar el castell.

stats