SOCIETAT
Societat 14/05/2011

Llorca encara la quarta nit amb veïns dormint al carrer

El president de Múrcia, Ramon Luis Valcárcel, demana a la gent que ja pot tornar a casa que ho faci de seguida, perquè el municipi no es converteixi en un camp de “refugiats”

Agències
2 min
Un dels campaments de veïns de Llorca / EFE

LlorcaLlorca encara la quarta nit amb gran part dels veïns dormint al ras o als campaments improvisats pels efectes del terratrèmol de dimecres, que han deixat molts edificis afectats però que, segons el punt de vista de les autoritats, han generat un pànic que en alguns casos no està justificat. De fet, tots els edificis ja s'han inspeccionat i els tècnics han garantit que sis de cada deu són perfectament habitables.

Amb aquest argument, el president de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel, ha demanat als veïns que tots els que puguin tornin de seguida cap a casa seva, per evitar així el risc que els tres campaments de damnificats pel terratrèmol acabin sent de "refugiats". "Molts milers de famílies ja poden tornar a casa seva i ho haurien de fer com més aviat millor", ha dit el president regional des del turó del castell de Llorca. L'alcalde de Llorca, Francisco Jódar, també ha demanat a tots els establiments comercials que no estiguin afectats estructuralment que obrin perquè es recuperi la normalitat. Entre dissabte i diumenge s'incrementarà la neteja de carrers i s'espera que des de dilluns vagin obrint escoles i consultoris mèdics. 



Valcárcel s'ha mostrat partidari de veure com es poden controlar situacions tenses que estarien produint-se entre les persones acampades. "És normal que els nervis facin efecte", ha reconegut, però ha demanat que la qüestió no sigui motiu d'enfrontament entre administracions. També ha advertit que cal ordenar situacions com les de persones d'altres localitats que estarien desplaçant-se als campaments a la cerca d'aliments i mantes, encara que no hagin resultat perjudicats pel terratrèmol. Valcárcel s'ha preguntat com és possible que hagin estat 3.000 persones les que han passat la nit als campaments gestionats per la Unitat Militar d'Emergències i Creu Roja, però que s'hagin repartit 15.000 mantes i ara ja no en quedin. 



Sobre els edificis, ha destacat que gairebé el 60% han estat declarats aptes per ser ocupats, de manera que els llorquins que puguin tornar a casa no han de perdre "ni un segon". Ha admès que les pors són comprensibles, però les circumstàncies de bona habitabilitat, supervisades pels tècnics, seguiran sent les mateixes ara que d'aquí a un any. A part d'això, hi ha 17 brigades que treballen als immobles marcats amb groc (28%), amb problemes de sostres i envans, però no estructurals, a fi que passin a nivell verd en el termini més curt possible.

stats