SOCIETAT
Societat 26/01/2012

El pressupost d'Interior disminueix un 4,6%

Tant el PSC com ICV-EUiA, ERC i C's han presentat esmenes a la totalitat.

Laura Díaz-roig
3 min

BarcelonaEl conseller d'Interior, Felip Puig, ha explicat avui que el pressupost del seu departament per al 2012 disminueix un 4,6% respecte de l'any anterior, una reducció que permet mantenir els principals eixos de les actuacions que configuren les polítiques de seguretat i d'emergències. "El 2012 cal veure'l com un exercici de 'continuïtat', ja que el Govern va fixar el 2011 un període de dos anys per restablir l'equilibri pressupostari", ha dit durant la presentació dels pressupostos a la comissió d'Interior del Parlament.

Així, el pressupost total del departament d'Interior per al 2012 és de 1.147 milions d'euros, 55,5 milions menys que l'any passat. "Mantenim el compromís de garantir el model de seguretat propi de Catalunya i el nivell de resposta que requereixen els moments difícils que vivim", ha recordat Puig.

Personal

El conseller ha destacat que el pressupost és intensiu en remuneracions de personal per la seva estructura corporativa. Per tant, la majoria, un 88%, es destina a les remuneracions del personal –un 79% per pagar Mossos, un 14% bombers i un 7% per a la resta de personal. Tot i així, les partides destinades a retribuir les hores extraordinàries dels bombers i els Mossos es redueixen un 16,3%, i també s'ha ajustat la despesa de personal temporal en la campanya forestal. El conseller no ha descartat la previsió d'una promoció Mossos i bombers, però ha recordat que dependrà dels tràmits pressupostaris.

Les partides per a la resta de capítols representen un 11,5% del pressupost i sumen 131,5 milions d'euros. Puig ha destacat que s'estan aplicant un conjunt de mesures i ha destacat la reestructuració de diversos serveis, l'optimització de recursos, l'aplicació de mesures d'estalvi en consum i la revisió de contractes i refinançament d'inversions.

Respecte a les entitats autònomes –el Servei Català de Trànsit (SCT), l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) i el 112–, el seu pressupost global disminueix un 3,8%.

Les actuacions permeten també impulsar una segona fase de reestructuració dels centres directius del departament, que ja es va començar el 2011, per adaptar-les als nous reptes del Govern i racionalitzar els òrgans dels centres directius, incorporar 600 nous Mossos que ja s'estan format, crear una unitat especialitzada en delictes econòmics i reforçar la unitat de delictes informàtics.

A més, es preveu la construcció de la comissaria de Salt i l'inici de les obres de la nova comissaria de l'Ametlla de Mar, així com la continuació de les obres del parc de bombers de Guardiola de Berguedà i l'inici de la construcció del nou edifici del parc de bombers d'Olot.

Puig ha destacat que s'elaborarà i es posarà en marxa el nou Pla general de seguretat de Catalunya 2012-2013.

El conseller ha estat rebut per una vintena de mossos, que l'han increpat mentre entrava al Parlament.

Esmenes a la totalitat

Tant el PSC com ICV-EUiA, ERC i C's han presentat esmenes a la totalitat. El diputat del PSC Joaquim Llena ha assegurat avui que aquest pressupost posa en perill la seguretat i és "un exercici comptable mediocre", i ha demanat a Puig que parli amb els Mossos, que porten setmanes protestant per les retallades. Jaume Bosch, d'ICV-EUiA, ha criticat que el conseller no és capaç d'entendre la seguretat en un moment de revoltes socials. "Un any de gestió i dos pressupostos han servit per posar de relleu el seu fracas com a conseller", ha conclòs.

En la mateixa línia, el diputat d'ERC Oriol Amorós ha subratllat que Puig acabarà la legislatura "sense haver aportat res d'innovador i de millora en la política de seguretat". Ha dit que són uns pressupostos "dependents i que fan febles el govern de Catalunya, injustos en els ingressos, sense tenir en compte els nivells de renda" i que la gestió de Puig ha provocat la crispació dels Mossos.

Finalment, Albert Rivera, de C's, ha demanat al conseller, entre altres aspectes, que doti d'armilles els Mossos i una planificació clara "per saber de què estem malalts", així com que informi sobre el registre de persones reincidents.

stats