Ciència
Societat 23/12/2011

La prevenció del VIH, descobriment de l'any segons 'Science'

La prestigiosa revista escull les investigacions científiques més remarcables del 2011. Destaca la troballa que els pacients amb VIH que es tracten són també menys infecciosos per als altres

Marta Bausells
1 min
Portada de la revista, on apareixen representats virus de la sida. / Thomas Deerinck, Kathleen Fitzpatrick, John Guatelli, and Mark Ellisman, NCMIR, UCSD/Visuals Unlimited, Inc.

BarcelonaUn estudi clínic dels tractaments del virus de la sida és l'avenç científic més rellevant de l'any, segons la revista Science. Aquesta publicació de referència dóna a conèixer, en l'edició d'aquest divendres, el rànquing dels que considera els deu descobriments més importants del 2011. L'assaig clínic, anomenat HPTN 052, ha estat triat per haver "reivitalitzat la recerca del VIH", diu la revista.

L'assaig va demostrar que les persones infectades amb el virus tenen un 96% menys de probabilitats de transmetre'l si prenen medicaments antiretrovirals. Els resultats van tancar un llarg debat i van donar impuls al ja important moviment en favor del tractament per a tots els pacients: "Un 52% dels que els necessiten immediatament, per a la seva pròpia salut, encara no hi té accés, i això són 7,6 milions de persones", segons Jon Cohen, periodista de Science.

La revista destaca nou èxits més, entre els quals hi ha una potencial vacuna de la malària –l'assaig químic de la qual, en procés, està donant molt bons resultats– o observacions de sistemes solars estranys, per exemple el que va detectar la missió Kepler de la NASA, amb planetes que orbitaven de maneres que els models actuals no poden explicar –com ara el primer planeta detectat que orbita dues estrelles–.

Podeu llegir la resta de l'article a l'ARA PREMIUM.

stats