SANITAT
Societat 27/04/2012

La prevenció del VIH, en perill per la tisorada

Les entitats antisida denuncien que els fons públics per a la prevenció del VIH s'han reduït un 43% respecte al 2010. Això pot obligar a tancar un 60% de les ONG i les infeccions poden augmentar.

Arnau Nadeu
2 min
Les entitats recorden que és més barat prevenir la sida que tractar-la.

BARCELONA."Està prevista una retallada espectacular dels programes de VIH a Catalunya". Així de contundent es va mostrar ahir Montse Pineda, presidenta del Comitè 1r de Desembre, que aplega una vintena d'ONGs antisida. Les entitats van denunciar la retallada de les subvencions que reben del departament de Salut.

Tot i que l'import de l'ajuda que reben les entitats que lluiten contra la sida no es farà públic fins al mes que ve, el Comitè ha pogut saber que enguany serà de 956.413 euros, un 43% menys del que van rebre el 2010. Salut, però, rebaixa la tisorada fins al 28% i assegura que ha hagut de reduir les ajudes perquè el govern espanyol ha "eliminat el 100% de la transferència a les comunitats per a projectes de lluita contra la sida", va explicar una portaveu. En els programes de drogues, la retallada ha estat d'un 30%.

Davant d'aquesta situació, Pineda va alertar que "un 60% de les entitats hauran de tancar" perquè seran "insostenibles". Si això passa, va explicar, l'activitat de prevenció disminuirà i "el nombre de noves infeccions per VIH augmentarà".

Un treball "insubstituïble"

A Catalunya hi ha 27.934 persones que viuen amb la sida, de les quals 25.000 han estat ateses per alguna de les 25 ONG que integren actualment el Comitè. Les entitats, a més d'oferir atenció social i psicològica, treballen per prevenir noves infeccions mitjançant l'educació sexual a les escoles i el repartiment de preservatius i xeringues. "Nosaltres arribem on no pot arribar el sistema sanitari", va remarcar Pineda.

Segons la presidenta del Comitè 1r de Desembre, la tasca que porten a terme les entitats que el formen "no es pot substituir per la integració a una xarxa sanitària pública sobresaturada i afectada per les retallades". A més, Pineda va recordar que és més econòmic invertir en la prevenció de la malaltia que tractar-la posteriorment als hospitals. És per això que, segons la presidenta, el Govern s'equivoca amb la retallada.

Per protestar contra el que considera "un atac als drets humans", el Comitè es manifestarà el 9 de maig davant del Parlament de Catalunya i ho seguirà fent cada 15 dies "fins que el Govern rectifiqui".

stats