Societat 06/11/2011

Aiguats constants: Catalunya... o Escòcia?

Les pluges dels últims dies han acumulat més d'un centenar de litres a moltes comarques. Molts rius estan plens a vessar. La pertorbació encara ens farà la guitza unes quantes hores més

Marc Candela
2 min
Onyar

BarcelonaLa primera setmana del mes de novembre ha estat passada per aigua a tot el país. De fet, les precipitacions han estat pràcticament diàries i, molt sovint, generals i generoses.

En aquests últims sis dies s'han acumulat fins a 270 litres per metre quadrat al Santuari de Núria, 256 a Setcases -també al Ripollès-, 245 a Òdena -pràcticament tots caiguts el dijous-, 243 a Sant Salvador de Guardiola o 227 a Lladorre, al Pallars.

També hem de destacar els 149 litres recollits a Espolla -a l'Empordà- i al Montmell -al Baix Penedès- o els 130 de Viladrau, a Osona. Les capitals de demarcació també han recollit força aigua i a Barcelona -a la zona Universitària- n'han acumulat 145. A Girona n'han caigut 108, a Tarragona 38 i a Lleida 16. De fet, moltes comarques han rebut prop o més d'un centenar de litres en aquesta setmana i només cap al Pla de Lleida i l'extrem sud del país les quantitats han estat força més minses.

Les pluges d'aquest diumenge han ajudat a engreixar els registres de les comarques de Girona i Barcelona: a l'Empordà han sovintejat les acumulacions d'entre 50 i 90 litres per metre quadrat i també se n'han recollit una seixantena en alguns municipis del Gironès i del Ripollès. I a l'observatori Fabra de Barcelona avui han afegit 34 litres més.

Rius a vessar

La pluja de les últimes hores ha omplert a vessar els rius, especialment al nord de Girona, però també a la zona central de Catalunya. La Muga i alguns dels seus afluents, com el Llobregat d'Empordà (que va pujar quatre metres en poques hores), estaven ahir pròxims al desbordament, i Protecció Civil de la Generalitat va reactivar la prealerta del pla Inuncat d'emergències per inundacions -desactivada el dia abans- a causa de la persistència de les pluges, que encara es preveia que es mantinguin avui. Els cabals del Fluvià i del Ter també havien crescut molt i ahir es recomanava extremar les precaucions a les vores de rius i rieres des de l'Empordà fins al Maresme.

El mal temps no vol marxar

I tot i que ja fa unes hores que les precipitacions van clarament a menys, la pertorbació no vol acabar de marxar i aquest dilluns els ruixats d'anar i venir encara faran la guitza a força comarques, especialment del Pirineu i de la meitat oriental del país. En tot cas, les pluges generals i continuades ja queden enrere i a partir de dimarts els xàfecs seran puntuals i esporàdics i combinats a moltes estones de sol.

El vent, en canvi, guanyarà protagonisme i demà es deixarà sentir amb ganes a l'Empordà i a moltes comarques costaneres. La mala mar també serà considerable i les onades podran superar els 3 metres a pràcticament tota la façana litoral. El fred, per la seva banda, no es vol consolidar i a mesura que avanci la setmana les temperatures s'aniran recuperant de manera lenta però progressiva.

Trobareu més informació a www.ara.cat/meteo.

stats