Societat 12/05/2013

La primavera fa créixer els castells amb força

Quatre colles han descarregat aquest cap de setmana castells de la gamma alta de vuit

Efren Garcia
3 min
2 de 8 amb folre dels Castellers de Sants. / CRISTINA CALDERER

BarcelonaEl món casteller s'ha capgirat de dalt a baix en un sol cap de setmana. Quatre colles han descarregat castells de la gamma alta de vuit per primer cop enguany superant els registres aconseguits fins ara. Els Minyons de Terrassa, els Castellers de Sants i els Castellers de Vilafranca han fet dues passes endavant ja que l'estrena ha estat doble en tots els casos. Els Castellers de Barcelona segueixen mantenint el ritme. Aquest diumenge han descarregat el cinc de vuit però s'han vist superats per la festa dels castells de gamma alta. Les colles mitjanes fan créixer castells de vuit com bolets i més d'una formació tanca aquesta setmana a un nivell similar a l'assolit l'any passat a final de temporada.

Sants i Vilafranca assalten la gamma alta de vuit

Els Castellers de Sants i els de Vilafranca s'han plantat a la gamma alta de vuit per partida doble. Totes dues colles han alçat els mateixos castells en la diada de l'Aniversari dels barcelonins, tres de vuit, set de vuit i dos folrat. El prometedor salt qualitatiu d'aquestes formacions augura una temporada engrescadora. Han compartit plaça amb els Capgrossos de Mataró que han descarregat la clàssica de castell de vuit. Així doncs, entre les tres colles s'han vist vuit castells de vuit pisos a la plaça Bonet i Muixí.

Barcelona aguanta l'estrebada

Amb un inici de temporada magistral, els Castellers de Barcelona van ser els primer en alçar castells de vuit, els primers en completar la clàssica i els primers en atacar la gamma alta. Després de carregar el cinc de vuit la setmana passada a Cerdanyola, avui l'han descarregat a Barcelona però es podrien veure sobrepassats àmpliament si no són capaços de seguir estrenant castells a plaça ja que aquest cap de setmana tres colles han superat els seus registres i han posat la directa cap als castells de nou pisos.

Els Minyons descarreguen el primer quatre de vuit amb agulla

Després de diferents estira i arronses en temporades anteriors, els Minyons de Terrassa van exhibir-se dissabte en el marc de la Fira Modernista en solitari ja que l'altra colla local, la dels Castellers de Terrassa, complia el seu compromís com a padrins dels Pallagos del Conflent a Prada que s'han estrenat avui a plaça com a nova colla castellera. Els malves van fer la feina ben feta descarregant el dos de vuit folrat i van sorprendre estrenant el primer quatre de vuit amb agulla que veu aquesta temporada castellera.

Cap de setmana carregat d'estrenes

Els Xics de Granollers i els Sagals d'Osona han estrenat el quatre de vuit a la diada de l'Ascensió a la capital del Vallès Oriental, el dels Xics a més esdevenia el més matiner del seu historial i els situa al nivell al que van cloure la temporada passada. Els Castellers del Poble Sec han descarregat el primer dos de set de l'any i el més matiner del seu historial, a la tercera diada de Can Bandarra, i l'han acompanyat també del tres de set aixecat per sota. Tot i provar-ho en tres ocasions, els Castellers de Lleida no s'han endut el premi dels castells de vuit, han desmuntat el quatre de vuit dos cops a segona ronda i han fet llenya en una poc heterodoxa quarta ronda.

Fent castells a cegues

Xavier Figueras passarà a la història com el primer casteller invident que pren part en el tronc d'una estructura. Avui la Colla Jove Xiquets de Vilafranca ha descarregat el tres de sis a Montserrat en el marc del Dia de la Gran Família de la ONCE, que enguany celebra el seu 75è aniversari, i ho ha fet d'una manera molt especial. Després de diferents assaigs, en Xavier Figueras, nou membre de la Colla Jove i afiliat a l'ONCE, s'ha estrenat a plaça com a segon d'una estructura castellera. Aquest ha esta el primer cop documentat que un invident descarrega un castell a plaça com a part del tronc.

stats