Societat 13/01/2015

La primera conversa, fa uns 2 milions d'anys, va tenir com a tema la fabricació d'eines de caça

Un equip d'investigadors d'universitats d'arreu del món contextualitzen la primera conversa entre homínids

Europa Press
2 min
Un 'homo habilis'

MadridQuan va tenir lloc la primera conversa entre homínids? I quin va ser el tema de la conversa? Un nou estudi, amb científics de centres de recerca universitària d'arreu del món, ha donat resposta per primera vegada a les dues preguntes. La primera conversa va tenir lloc entre 2,5 i 1,8 milions d'anys enrere. I el tema d'aquella primera conversa va ser la fabricació d'eines de caça.

Fa 2,5 milions d'anys, els nostres avantpassats homínids a la sabana africana van crear fragments de roca amb els quals podien tallar la carn dels animals que caçaven. Durant els següents 700.000 anys, aquesta tecnologia de matança es va estendre pel continent africà. Els investigadors creuen ara que aquesta extensió va ser una força evolutiva important, que va afavorir el desenvolupament de la llengua i l'ensenyament.

Fent servir eines procedents del camp de la psicologia, la biologia evolutiva i l'arqueologia, científics de les universitats de Berkeley (Califòrnia), Liverpool (Anglaterra) i St. Andrews (Escòcia), han trobat proves concloents de com van evolucionar les eines per caçar i tallar la carn al començament de l'Edat de Pedra i de com es va desenvolupar la capacitat humana per comunicar i ensenyar. Publicat a 'Nature Communications', l'estudi suggereix que la comunicació entre els nostres primers ancestres va poder ser més complexa del que es pensava, donant lloc a l'ensenyament i fins i tot a un proto-llenguatge primitiu que es van desenvolupar fa uns 1,8 milions d'anys.

"La nostra troballa suggereix que les eines de pedra no eren més que un producte de l'evolució humana però que, a la vegada, van conduir al desenvolupament de la comunicació humana moderna i a l'ensenyament", destaca Thomas Morgan, autor principal de l'estudi i investigador postdoctoral en Psicologia a la Universitat de Berkeley. "Les nostres dades mostren que aquest procés estava en marxa fa 2,5 milions d'anys, el que ens permet considerar una evolució molt dilatada i gradual de la capacitat humana per al llenguatge modern i suggereix que les 'proto-llengües' simples podrien ser més antigues del que es pensava", afegeix Morgan.

La talla de pedra 'oldowan' data del Paleolític Inferior a l'est d'Àfrica i es va mantenir pràcticament sense canvis durant 700.000 anys, fins que van entrar en escena destrals de mà i fulles més sofisticades. Va ser practicada per alguns dels nostres primers avantpassats, que caminaven alçats sobre dues potes, però les característiques i grandària del cervell dels quals eren més semblants a les dels simis. El que ha determinat l'estudi és que el coneixement necessari per fer servir aquestes eines es va adquirir no a partir de la imitació, sinó a partir d'instruccions verbals. "S'aprèn molt més ràpid quan algú et diu què has de fer", destaca Morgan. Amb una llengua s'aprèn més ràpid i això fa que les noves tecnologies es desenvolupin de forma més eficient. El germen de la llengua, l'ensenyament i l'aprenentatge es va plantar gràcies a la demanda d'eines 'oldowan', segons suggereix l'estudi.

stats