Societat 16/05/2017

El professorat de la UB clama contra la precarietat laboral al centre de Barcelona

Es manifesten contra l'ús de "falsos" professors associats i demanen que se'ls igualin les condicions en lloc de sobrecarregar els docents titulars per prescindir d'aquesta categoria no permanent

Maria Altimira
3 min
La manifestació contra la precarització del professorat va començar a plaça Universitat / FRANCESC MELCION

Barcelona"La precarietat laboral està afectant la qualitat de la universitat", ha assegurat avui Josep Casulleras, un dels portaveus de TransFormemUB, la plataforma que aplega el comitè d'empresa de la Universitat de Barcelona (UB), els representants sindicals de COS i CGT a la universitat i les agrupacions de professorat que treballen contra les desigualtats entre el personal docent.

En en el marc de la marxa convocada per TransFormemUB, encapçalada amb la pancarta 'Per la dignitat de la docència', Casulleras ha estat un dels prop de 100 manifestants que han recorregut els carrers del centre de Barcelona per denunciar l'ús de professorat associat, investigador o agregat interí per cobrir les necessitats estructurals de la universitat. La marxa, que ha sortit de plaça Universitat i ha fet cap a la direcció general d'Universitats, situada a l'inici de la Via Laietana, s'ha desenvolupat sense incidents.

La taxa de reposició

"Des del 2013 i fins al 2015 la taxa de reposició del professorat titular va ser del 10%, tal com permetien les mesures d'acompanyament dels pressupostos estatals", denuncia el portaveu de la plataforma. Això, ha aclarit, significa que per cada 100 professors titulars o permanents que es jubilaven, n'hi havia només deu que s'incorporaven com a tals. Però ara a Catalunya s'aplica el 50% malgrat que l'Estat ja permet que s'arribi fins al 100%, ha afirmat.

Casulleres ha explicat que la resposta de la UB, tal com ha succeït també a la resta d'universitats públiques, per respondre a les necessitats docents ha estat incrementar el nombre de professors associats que cobren entre 300 i 500 euros al mes per fer dues o tres classes setmanals, una retribució més de deu cops inferior a la que percep el personal permanent i a temps complet. De fet, segons els seus càlculs, uns 2.700 dels prop de 5.300 professors de la UB es corresponen amb la figura de l'associat.

Amb la mateixa finalitat, ha dit, s'abusa dels investigadors predoctorals i postdoctorals, incrementant les seves hores de classe en detriment de la investigació, o s'opta per les figures dels lectors, els col·laboradors o els agregats interins en comptes de reposar els docents titulars, més cars i amb unes condicions laborals molt millors que contribueixen a augmentar la qualitat de l'ensenyament superior.

"El resultat és que la figura del professor associat, que inicialment era per captar professionals amb talent perquè complementessin la seva feina amb la docència, s'ha convertit en la manera més barata de substituir professors que es jubilen", ha considerat Casulleres. Amb l'agreujant que la majoria d'aquests professors, ha afegit, han de compaginar aquestes obligacions amb altres feines i no tenen temps de preparar bé les classes i actualitzar els seus coneixements.

L'amenaça de reduir personal

En aquest context, Casulleras ha denunciat que Joan Elías, el nou rector de la UB, vol augmentar el nombre de classes assumides pel professorat titular que fa menys recerca i reduir el nombre de professors associats.

Ernest Pons, portaveu de la UB, ha reconegut al diari Ara que la universitat es veu abocada a fer aquest pas per tal de complir amb els límits imposats pel Ministeri d'Hisenda i el compliment dels qual corre a càrrec de la direcció general d'Universitats, que els obliga a no superar el nombre de professors, ni augmentar el cost del capítol de personal d'un any per l'altre. De fet, el predecessor d'Elías ja va sobrepassar els límits exigits el 2016.

"Malgrat que no estem d'acord amb aquests màxims hem de complir-los", ha assegurat al respecte. Amb tot, Pons ha assegurat que en aquests moments calculen que els acomiadaments o no renovacions afectarien només entre 20 i 30 professionals.

Respecte de la precarietat, el portaveu ha reconegut que tant aquests topalls com la taxa de reposició han obligat a cobrir les baixes del professorat a temps complet i amb contractes indefinits amb aquest tipus de professionals. En aquest sentit, ha reconegut que es tracta de professors associats en fals i que són un dels col·lectius més "precaritzats" de la universitat. Per això, Pons ha explicat que la UB que està negociant amb Universitats per aconseguir que apugi la taxa de reposició de professors titulars del 50 al 100% per aquest 2017. Una xifra que Josep Pallarès, director general d'Universitats assegura que ja s'ha assolit.

De la mateixa manera, el portaveu de la UB ha explicat que, a través de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE), s'està negociant un augment encara major, d'entre el 110 i el 120% d'aquesta taxa, per aconseguir revertir els efectes de la crisi.

"En comptes de normalitzar la seva situació, deixaran sense feina aquells professors associats que han estat treballant en condicions de desigualtat durant anys per poder fer carrera a la universitat", ha resumit el portaveu de TransFormemUB.

stats