SOCIETAT
Societat 31/07/2012

Els propietaris privats dels boscos veuen "inviable" que els presos els netegin com va proposar Pelegrí

El secretari del Consorci Forestal de Catalunya demana al Govern que ajudi a dinamitzar els mercats del sector

Acn
2 min

BarcelonaEl secretari del Consorci Forestal de Catalunya, Joan Rovira, ha explicat que veu "ben intencionada" però "inviable" la proposta del conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, de commutar penes als presos a canvi de serveis a la comunitat netejant els boscos. És una feina d'"alt risc" que requereix "manipular maquinària" i una certa "professionalització". "Associem talar un arbre a una feina poc qualificada, però la realitat és que s'ha de saber fer bé", avisa. És "fonamental" que les persones que tallen arbres tinguin experiència per deixar la zona "en condicions".

L'experiència avisa que la iniciativa acabaria "sortint més cara". Rovira assegura que la solució passa per crear un mercat que incentivi la demanda d'aquells productes que pot oferir el bosc, com la biomassa. El Govern ajudaria de veritat destinant els recursos als professionals i les empreses que intenten "dinamitzar" aquests mercats.

Boscos abandonats

El 80% de la superfície forestal de Catalunya pertany a propietaris privats. Una peculiaritat que les administracions sempre argüeixen quan se'ls pregunta per què no s'actua preventivament per evitar focs com el de l'Empordà. Rovira admet que el problema dels boscos privats és que pateixen un alt grau d'"abandonament".

Fa anys el bosc es gestionava perquè s'utilitzava com a font d'energia a través de la llenya o el carbó vegetal. Però des de l'aparició dels combustibles fòssils els boscos no han deixat de créixer sense control. "Els propietaris són els primers interessats en què estiguin ben cuidats, perquè amb les seves finques els lliga un sentiment molt fort, són propietats que han passat de pares a fills i se'n preocupen molt", assegura.

Dinamitzar els mercats

Per a Rovira la solució passa per "dinamitzar els mercats que permetin extreure un major aprofitament dels boscos". El Govern hauria de dirigir els recursos a ajudar els professionals que ja hi treballen i cofinançar les inversions que ja es fan. "Ens mirem el bosc com un paisatge, des d'una visió excessivament conservadora, però el bosc necessita ser gestionat, com ha passat sempre".

stats