Societat 03/11/2015

"Es ven per prostitució": els veïns del Raval esclaten contra les màfies

Engeguen una campanya, posant simbòlicament a la venda pisos al carrer Robador, per denunciar que la convivència s'hi ha complicat encara més

Maria Ortega
3 min
Prostitució al carrer Robador

BarcelonaEls veïns de l'illa Robador, al barri del Raval de Barcelona, estan farts d'aparèixer de manera cíclica als diaris pels problemes de convivència a la zona i que el seu dia a dia no millori. Diuen que la situació s'ha agreujat darrerament fins al punt de fer-se "insostenible" i demanen a l'Ajuntament que "tingui la voluntat política d'acabar amb aquesta situació". En una roda de premsa convocada aquest dimarts, membres de l'Associació de Veïns de l'Illa Robador han explicat –sense dir noms per por de possibles represàlies– que els últims mesos s'ha produït un increment "molt significatiu" de la prostitució, les baralles i els incidents a la zona.

Han concretat que, per exemple, a la confluència dels carrers Robador i Sant Ramon es produeixen des de fa mesos nombrosos incidents, "fins i tot amb apunyalaments", i que hi ha hagut ocupacions de pisos i baixos d'edificis per dedicar-los a la prostitució i a la venda de droga Els veïns, que han identificat quatre clans de proxenetes que actuen al barri de dia i de nit, han engegat una campanya perquè les seves protestes no passin desapercebudes: han omplert balcons i finestres de cartells que diuen que els pisos estan en venda, i aprofiten aquests cartells per apuntar les problemàtiques del barri, com ara la convivència amb les màfies de la prostitució, el soroll o les baralles.

La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, es va reunir dilluns amb els veïns, però segons han detallat avui, no els va oferir solucions més enllà de demanar-los que intentessin conviure amb l'activitat de la prostitució. I l'alcaldessa Ada Colau, preguntada per la polèmica, ha defensat aquest dimarts que intervenir a les zones amb "focus de conflicte cronificats" és una prioritat del seu govern. "Farem tots els possibles per millorar la situació", ha assegurat.

"No hi va haver cap voluntat política d'abordar el que passa", ha lamentat un veí en referència a la trobada amb Pin. I ha afegit: "Ens sentim desprotegits i abandonats". Els veïns asseguren, a més, que ha baixat la presència policial a la zona. I tot i tenir clar que no és una solució única, creuen que si hi hagués més agents desplegats a la zona, la situació milloraria.

El conflicte a l'illa Robador ve de lluny. La plataforma Raval per Viure, per exemple, ja va posar el focus el 2011 en la difícil convivència en aquesta zona. Aquell any, l'Ajuntament, que llavors capitanejava el socialista Jordi Hereu, va aprovar, poc abans de les eleccions, un pla per considerar els carrers Robador i Sant Ramon com a àrea de conservació i rehabilitació, una "intervenció excepcional" que volia ordenar la conservació i rehabilitació d'edificis conflictius i poder arribar a expropiar determinades finques especialment degradades. També el govern de Xavier Trias va impulsar el seu pla de rehabilitació per a la zona amb un enfocament transversal. Des de la compra de finques a intensificar la presència de cossos policials.

Passats els anys, però, la plataforma assegura ara que poca cosa ha canviat i que, fruit de la decepció, també ha perdut múscul la seva reivindicació.

"Al carrer Robador es pot fer el que no es pot fer enlloc més", denuncia Jordi Matador, de la plataforma, que assegura que no "hi ha hagut cap canvi en la dinàmica del carrer" aquests últims anys.

Des de l'oposició, el socialista Jaume Collboni CiU ha reclamat a Colau que mantingui el "pla d'acció transversal"abaixat la guàrdia" al Raval

stats