Societat 25/12/2011

"Les pròtesis estaven rebentades i he estat cinc anys amb dolors"

L.b./s.a.
2 min

BARCELONAL'endemà d'haver-se posat els implants mamaris, Emy Mignone, de 40 anys, diu que ja va notar que alguna cosa no anava bé. "Tenia dolors, febre, mal d'esquena i de braç i se'm va inflamar el pit. He estat cinc anys amb pastilles pel dolor", explica Mignone, una de les damnificades per les pròtesis mamàries PIP, que a França han aconsellat retirar en considerar que tenen riscos per a la salut.

No va ser fins que li va sortir un bony sota l'aixella, un siliconoma de sis centímetres, que l'Emy es va fer retirar els implants. S'havien trencat -"estaven completament rebentats", diu- i la silicona s'havia estès. "I el cos, en notar un element estrany, el treu pels ganglis limfàtics", explica. Tot i que ja no té els implants, continua intranquil·la. "He estat durant cinc anys amb els implants trencats i pot ser que tingui més silicona pel meu sistema limfàtic. Ningú m'assegura que no em passi res", diu Mignone.

Reconeix que ara es penedeix d'haver-se operat els pits. Però també creu que hauria de ser la Seguretat Social qui, com a França, pagués el cost de les extraccions. "Jo vaig pagar per unes pròtesis bones i ningú em va dir que fossin industrials".

Com l'Emy, un percentatge elevat d'afectades es van operar al País Valencià, que, malgrat la manca de dades oficials, passarien del miler. I és que només als hospitals públics valencians es van realitzar 639 implants d'aquestes pròtesis de silicona industrial, que ja han causat problemes en moltes de les dones.

Secret de domini públic

El cirurgià Jaume Serra ja fa temps que va advertir d'aquests problemes però diu que el sistema de vigilància va fallar perquè els trencaments no es notificaven. "Era un descontrol i un escàndol perquè que es trencaven era un secret de domini públic", denuncia. Les autoritats sanitàries espanyoles van ordenar la seva retirada del mercat l'abril del 2010 i recomanen que les afectades se les extreguin només si es trenquen.

L'any 2008 l'advocat valencià Manolo Mata va ser el primer a interposar una demanda pels perjudicis que havien causat al seu client les pròtesis PIP. Aquest procés, que encara no s'ha tancat, està resultant "molt complicat" perquè no hi ha constància en cap jutjat del concurs de creditors en què, segons el seu advocat, havia entrat la distribuïdora, que ara ja ha tancat.

stats