Educació
Societat 12/09/2012

Protestes contra les retallades a molts centres escolars el primer dia de curs

La comunitat educativa crida a la "protesta sistemàtica" tot el curs, però esperarà a conèixer el pressupost del Govern per al 2013 per concretar mobilitzacions fortes

Sònia Sánchez
2 min
Vaga de mestres a l'escola Folch i Torres de l'Hospitalet / JORDI PIZARRO

BarcelonaEl curs 2012-2013 ha arrencat avui amb protestes a molts centres per les retallades −que han pres forma de xiulades, casserolades o concentracions abans d'iniciar les classes−, tot i que altres preveuen fer-ho a l'hora de sortir. Però la protesta no ha trencat la normalitat de la represa de les classes. En general, la vaga convocada per avui pel sindicat CGT i la Coordinadora Interzones ha tingut un seguiment molt baix, segons representants del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE).

El MUCE, que agrupa els sindicats de l'ensenyament, les federacions de pares i les associacions d'estudiants, han fet una crida a la "protesta sistemàtica i la mobilització sostinguda" durant aquest curs per aconseguir "tirar enrere les mesures" de retallada, com l'augment de ràtios o la pèrdua de llocs de treball entre el professorat.

Tot i així, han advertit que esperaran a conèixer els pressupostos de la Generalitat per al 2013 per tal de "constatar si hi ha o no un canvi d'actitud per part de la conselleria d'Ensenyament" abans de plantejar-se un calendari de mobilitzacions més potent que pugui suposar la convocatòria d'alguna vaga massiva, segons ha explicat el president de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, Jaume Aguilar.

"Esperarem els pressupostos i continuarem fent protestes, però de moment no plantejarem la vaga. Volem diàleg i un canvi d'actitud per part de la conselleria", ha afegit també la portaveu de la Federació d'AMPA de Catalunya (Fapac), Esther Fernández. La portaveu d'USTEC, Rosa Cañadell, ha remarcat, però, que, com a mínim el seu sindicat, no descarta la convocatòria de vaga en aquest curs, tot i que caldria fer-la amb el màxim consens de la comunitat educativa.

Un consens amb el qual no comptava la vaga convocada per a avui, han explicat els representants de la MUCE. Segons Aguilar, la MUCE va valorar la proposta d'aturada de la CGT, però "no la va trobar adient" i no li va donar suport, en entendre que no hi havia prou temps per aconseguir una convocatòria massiva el primer dia de curs després de les vacances.

El representant de la comunitat educativa ha explicat que el passat 24 de juliol els representants del MUCE es van reunir amb la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i li va reclamar "diàleg i un canvi d'actitud" en les mesures de retallada. "Volem donar-li temps, a veure si es produeix aquest canvi d'actitud, i per això volem veure els pressupostos del 2013", ha afegit.

stats