Terratrèmol a Llorca
Societat 14/05/2011

Pugen al 22% els edificis afectats de Llorca amb danys estructurals

Quasi un terç dels immobles afectats han estat marcats en vermell, amb danys estructurals i l'accés prohibit. El 46% necessiten reparacions abans de ser habitables

Redacció
2 min

LlorcaEl 32% dels edificis afectats pel terratrèmol de Llorca ja són habitables, després que ahir a la nit acabés la inspecció i avaluació dels danys causats pels terratrèmols. En total, 1.717 immobles van ser malmesos pel sisme, dels quals 549 ja tenen el gomet verd que garanteix la seva habitabilitat.

Això fa que el 58% dels edificis del casc urbà de Llorca (1.597 de 2.765), majoritàriament habitatges, estiguin en condicions per viure-hi.

Els edificis marcats en groc –que requereixen reparacions abans de poder ser ocupats de nou, però als quals s'hi pot accedir momentàniament– pugen a 791, un 46% dels afectats (i un 28% dels edificis de la ciutat).

Els 337 restants, el 22% dels afectats, ha estat marcat en vermell, cosa que indica que pateixen danys estructurals i que els inquilins no poden entrar-hi en cap cas. Són el 14% de total d'immobles de Llorca.

26 equips d'arquitectes i aparelladors han inspeccionat la ciutat en 48 hores. Aquestes dades provenen de fonts municipals, a l'espera que es comuniquin les dades oficials després de la inspecció del 100% dels edificis afectats.

Els grups tècnics s'esforcen aquest matí en treballs de consolidació de blocs i habitatges unifamiliars de color groc per tal que aconsegueixin el verd al més aviat possible.

Les fonts han insistit que els ciutadans poden estar tranquils si els habitatges han sigut marcats amb color verd, ja que són revisats de nou, un cop reparats, per constatar que reuneixen les garanties d'habitabilitat.

Pel que fa als de color vermell, no es preveuen demolicions totals immediates, tot i que les fonts no exclouen demolicions parcials per raons de seguretat.

Han informat, a més, de la constitució d'una comissió de treball entre l'Ajuntament i la confederació comarcal d'empresaris per estudiar la possibilitat de reallotjaments temporals en habitatges buits que gestionen constructores i immobiliàries, i per veure en quines condicions es troben (si tenen tots els serveis o disposen de mobiliari).

Mentrestant, segueixen funcionant les set taules d'informació i atenció ciutadana disposades a la Plaça d'Espanya (on hi ha la seu de l'Ajuntament), per les quals ja han passat més de 5.000 persones.

D'altra banda, el consistori ha distribuït notes informatives per tota la ciutat amb informació sobre com actuar en cas que casa seva hagi patit danys.

stats