Societat 04/07/2012

La pujada de l'IVA turístic destruiria 93.000 llocs de treball al sector

L'Aliança per l'Excel·lència Turística, que agrupa les principals empreses del sector, critica durament aquesta modificació de l'IVA que vol impulsar el govern espanyol

Efe
1 min

MadridUna pujada de l'IVA en el sector turístic com la que vol dur a terme el govern espanyol, de l'actual tipus reduït del 8% al general del 18%, comportaria la destrucció d'uns 93.000 llocs de treball a l'any, segons dades de l'Aliança per l'Excel·lència Turística, Exceltur, publicades aquest dimecres.

Excetur ha calculat que cada pujada d'un punt sobre l'IVA actual pot suposar una caiguda anual de fins a 9.365 llocs de treball directes per al conjunt del sector, més els induïts en altres sectors que també es puguin veure afectats. A més, per cada punt d'increment que es traslladés a preus podria provocar, per reducció de la demanda, una caiguda dels ingressos anuals per al conjunt del sector turístic espanyol de fins a 1.005.000 d'euros, i d'aquests, aproximadament 657 milions d'euros menys en divises.

Per Exceltur, la millor mostra de suport per a un dels pocs sectors que pot accelerar la recuperació "no passa per cap reclassificació dels serveis turístics que avui qualifiquen per l'IVA reduït o qualsevol altra eventual pujada de l'IVA aplicable al sector turístic en general".

Com ha recordat l'Aliança per l'Excel·lència Turística, les taxes de creixement del PIB turístic al tancament del 2011 (+2,6%) i el primer trimestre del 2012 (+0,1%) revelen que, en conjunt, el sector turístic espanyol és un dels molt pocs que, desaccelerant-se progressivament, encara es manté molt per sobre de la mitjana.

A més, segons les dades publicades dimarts per la Seguretat Social, el turisme és l'únic dels principals sectors de l'economia espanyola que és capaç de crear ocupació a Espanya, amb 5.042 nous llocs de treball respecte al juny del 2011 i 33.375 en relació amb el maig d'aquest any.

stats