SALUT
Societat 11/05/2012

Una quarta part dels càncers de gola provenen del sexe oral

M.l.f.
2 min

BARCELONA.Un estudi presentat ahir a Barcelona en el marc del 31è Congrés de la Societat Europea de Radiologia Terapèutica i Oncològica (ESTRO) revela que un de cada quatre càncers de gola estan causats pel virus del papil·loma humà, que es transmet per sexe oral. Era conegut que el virus del papil·loma humà provoca càncer d'úter. Segons aquest nou estudi, però, la infecció d'aquest virus també es troba darrere d'altres tipus de neoplàsies. És la causa del 26,7% dels càncers de faringe estudiats a Espanya. En aquest cas, el pronòstic és millor que el dels càncers de gola desencadenats pel consum d'alcohol o tabac i respon millor a la quimioteràpia i la radioteràpia.

El virus del papil·loma humà es contrau en tenir relacions per sexe oral i pot afectar tant els homes com les dones. Suposen una quarta part dels càncers de faringe, enfront d'un 73,3% de casos que es poden atribuir a un consum excessiu de tabac o d'alcohol.

Les dades són el resultat d'una investigació de quatre hospitals de Madrid que van analitzar mostres de 102 pacients afectats per aquest tipus de càncer entre els anys 2000 i 2008. El primer objectiu va ser determinar si la patologia havia estat causada pel virus del papil·loma humà. Els investigadors van estudiar els casos de pacients en estadis de II a IV que havien estat tractats amb un esquema de radioteràpia i quimioteràpia semblant i almenys amb dos anys de seguiment posterior al diagnòstic del tumor.

Fins fa poc, el virus del papil·loma humà només es relacionava amb els càncers de coll uterí i d'anus. Investigacions fetes en els últims anys el vinculen també amb el càncer d'orofaringe, encara que la causa principal d'aquesta afecció sigui produïda pel consum d'alcohol o tabac.

stats