Societat 10/05/2012

Un de cada quatre càncers de gola està causat pel virus del papil·loma humà transmès per sexe oral

Les dades són el resultat d'un estudi conjunt de quatre hospitals espanyols, que s'ha presentat avui en el 31è Congrés de la Societat Europea de Radiologia Terapèutica i Oncologia (ESTRO) a Barcelona

Mònica L. Ferrado
1 min

BarcelonaEs coneix bé que el virus del papil·loma humà provoca càncer d'úter. Però la infecció d'aquest virus també es troba darrere d'altres neoplàsies. És la causa del 26,7% dels càncers de faringe estudiats a Espanya. El seu pronòstic és millor que el dels càncers de coll desencadenats pel consum d'alcohol o tabac, i els afectats responen millor a la quimioteràpia i radioteràpia.

En aquests casos, el virus del papil·loma humà (VPH) es contrau en tenir relacions per sexe oral i pot afectar tant a homes com a dones. Suposen una quarta part dels càncers de faringe, enfront d'un 73.3% de casos atribuïbles al consum excessiu de tabac o d'alcohol.

Les dades són el resultat d'una investigació de quatre hospitals a Madrid, que van analitzar mostres de 102 pacients afectats per aquest tipus de càncer entre l'any 2000 i l'any 2008. El primer objectiu va ser determinar si seva patologia havia estat causada pel VPH. Els investigadors van estudiar els casos de pacients en estadis de II a IV que havien estat tractats amb un esquema de radioteràpia i quimioteràpia similar i almenys amb dos anys de seguiment posterior al diagnòstic del tumor.

Fins fa poc, el VPH només es relacionava amb els càncers de coll uterí i d'anus. Investigacions dels darrers anys el vinculen també amb el d'orofaringe, encara que la causa principal d'aquesta afecció sigui el consum d'alcohol o tabac.

stats