ENSENYAMENT
Societat 18/02/2016

P-3: la lluita per mantenir totes les línies

Unes 60 escoles estan amenaçades de perdre una aula per a nens de 3 anys per la davallada demogràfica

Núria Martínez
3 min
P-3: la lluita per mantenir totes les línies

BarcelonaDesprés d’unes setmanes d’incertesa i de preocupació, l’escola Dolors Almeda de Cornellà es va despertar ahir amb un bri d’esperança: el departament d’Ensenyament s’esperarà que s’acabi el període de preinscripció per decidir si es tanquen línies de P-3 del centre. El centre té dues aules -amb capacitat per a 25 alumnes cadascuna- i es mantindran si, una vegada passada la preinscripció, registren la demanda de nens suficient: una cinquantena (actualment en tenen 47). Tot i que no és la solució que l’escola voldria -que reclama que es redueixin les ràtios-, és un petit alleujament per als professors del centre, que patien per l’eliminació d’una línia.

La Dolors Almeda és una de les desenes d’escoles que Ensenyament havia alertat que, a causa de la baixa natalitat del 2013 -es va registrar un descens de 6.000 naixements respecte a l’any anterior-, podria tancar una de les dues línies de P-3. Segons dades de CCOO, hi ha 59 aules en perill de desaparèixer. La majoria d’escoles afectades són al Baix Llobregat i no n’hi ha cap al consell escolar de Barcelona.

Des d’Ensenyament asseguren que no tindran cap xifra definitiva fins que s’acabi el període de preinscripcions. Segons CCOO, la possible supressió d’aquestes aules suposaria l’eliminació d’unes 90 places docents, amb un estalvi per a l’administració d’uns 2,5 milions d’euros. El secretari general de la Federació d’Educació de CCOO, Manel Pulido, va apuntar ahir que la conselleria de Meritxell Ruiz s’ha compromès “verbalment” a no amortitzar aquestes places docents sinó a redistribuir-les en altres centres escolars pròxims.

Evitar el tancament d’escoles

“La setmana passada els serveis territorials ens van dir que se’ns eliminaria una línia i ahir, quan ja teníem la decisió coll avall, ens van dir que s’esperaran”, apunta amb una alegria evident la directora del centre de Cornellà, Sílvia Ortiz, que relata que havien passat uns dies “molt durs”.

En aquest sentit, Ortiz apunta que “és injust” que només es tinguin en compte els criteris demogràfics a l’hora d’eliminar aules i considera que això “desmotiva els professionals que cada dia es deixen la pell” pels alumnes. “Tenim una molt bona avaluació externa del centre i estàvem veient que se’ns retirava una aula”, apunta. A més a més, considera que el fet que els pares sabessin que es reduiria una línia de P-3 hauria pogut tenir un efecte crida i reduir la demanda de places al centre. Un peix que es mossegaria la cua. No obstant això, Ortiz vol deixar clar que en cap cas vol que en surtin perjudicats els altres centres de Cornellà.

Durant la seva primera compareixença en la comissió d’Ensenyament del Parlament fa gairebé 10 dies, la consellera Meritxell Ruiz va assenyalar que “a vegades no actuar és més fàcil” i que “no prendre decisions ara pot comportar el tancament d’escoles” en el futur. Des de la Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Alumnes de Catalunya (FAPAC) demanen que es mantingui “tota l’oferta” vigent fins a l’inici de les preinscripcions per no condicionar la demanda. Alhora, proposen reduir la ràtio d’alumnes per aula.

El seu president, Àlex Castillo, recorda que en els últims tres cursos la Generalitat ha tancat 475 grups d’infantil -el 90% dels quals públics- acollint-se a la davallada de la natalitat i denuncia que s’està reduint “l’oferta a les escoles públiques”. “Si la demografia és el motiu principal per al tancament de línies, la reducció de places s’hauria de fer efectiva tant als centres públics com als concertats”, apunta Castillo.

Una altra de les incògnites que hi ha damunt la taula -lligada a la davallada d’alumnes de P-3-és l’increment d’alumnes d’ESO. Els estudiants que entraran al primer curs han augmentat en 3.700 respecte a l’any anterior. Des de CCOO preveuen que el pròxim curs es necessitaran 297 aules més per l’augment demogràfic de nens i joves entre els 12 i 15 anys.

Aquestes 297 aules més s’elevaran a gairebé 372 l’any 2020, segons dades d’elaboració pròpia de CCOO a partir de l’Institut Demogràfic de Catalunya (Idescat). Conseqüentment, consideren que necessitaran un increment de 5.000 efectius de docents.

Preocupació dels professors

“Les escoles veuen amb preocupació com augmenta el nombre d’alumnes d’ESO i disminueix el de P-3, perquè es poden reconvertir espais o centres per cobrir aquesta necessitat”, apunta la directora de la Dolors Almeda, que reivindica la importància de premiar la feina dels professors.

stats