Societat 04/05/2015

Per què no hem de tornar a congelar els aliments que hem descongelat?

Quan descongelem un aliment tornen a proliferar els microorganismes, i tornar-lo a congelar implica guardar-lo amb més càrrega microbiana

Europa Press
2 min
Un plat de raors, un peix típic de les illes Balears / PERE VIRGILI

MadridLa congelació és una forma de conservar aliments que ens ajuda a mantenir-los durant setmanes, i fins i tot mesos, sense gairebé afectar-ne les característiques organolèptiques. Però, per què tantes precaucions amb la descongelació?

Segons explica Araceli Redondo Cuenca, professora del departament de nutrició i bramatologia de la Facultat de Farmàcia de la Universitat Complutense de Madrid, congelar inhibeix el desenvolupament dels microorganismes, que tornen a proliferar quan descongelem un aliment. Si el tornem a congelar, per tant, l'estaríem guardant amb més càrrega microbiana. "En descongelar, l'aigua que contenia l'aliment passa a estat líquid i es converteix en el mitjà ideal perquè es multipliquin els microorganismes", assenyala.

La millor manera de descongelar un aliment

La manera de descongelar un aliment també és molt important, i fer-ho a la nevera, a uns quatre graus, és la millor opció. A aquesta temperatura, la majoria de microorganismes estan inhibits. Segons Redondo, les regles bàsiques de la congelació d'un aliment són les següents:

1. Trieu aliments frescos i de molt bona qualitat: la congelació no millora l'aliment.

2. Ha de transcórrer el mínim temps possible entre la compra de l'aliment i la congelació.

3. No torneu a congelar un aliment que ha estat congelat i descongelat prèviament, ja que tindrà una càrrega microbiana més gran i en canviarà la textura inicial.

4. Congeleu en porcions petites, ja que el que es descongela i no es menja s'hauria de llençar.

5. Refredeu durant almenys una hora qualsevol aliment o plat cuinat abans de congelar-lo, ja que l'alta temperatura pot perjudicar els altres aliments que ja s'estaven congelant.

6. Feu servir envasos adequats, que no es puguin trencar ni gotegin. Cal tenir en compte que el líquid augmenta de volum una vegada s'ha congelat.

7. Etiqueteu l'aliment amb la data de congelació.

Segons Redondo, també hi ha altres coses que hem de tenir en compte, com ara que només les verdures congelades es poden fer directament al foc. Per a la resta d'aliments, és aconsellable que es descongelin primer. En el cas de les verdures, es poden cuinar directament perquè ja han passat un procés denominat escaldat que suposa bullir-les en aigua per preservar-ne les qualitats. D'altra banda, l'experta recorda que quan s'utilitza aigua freda o calenta per descongelar aliments es perden alguns dels seus components hidrosolubles, i que per això el millor és descongelar el menjar a la nevera. Finalment, pel que fa a la descongelació al microones, Redondo recomana fer-ho en porcions petites, ja que si no, la part externa pot coure's i la interior seguirà congelada.

stats