Societat 14/03/2012

Per què hi ha boira a Barcelona i no a Lleida?

Diversos bancs de boira estan sorprenent la costa catalana des de primera hora de la tarda

Miquel Bernis
1 min
Barcelona aquesta tarda // @martaaltarriba

BarcelonaUna espessa boira ha arribat sobtadament en ple migdia a Barcelona, al Maresme, al Delta de l'Ebre i durant el matí ja s'havia fet present a les Illes. D'on surt? I per què ha aparegut en un tres i no res?

Aquest no és un fenomen estrany a la primavera a casa nostra. En general, una o dues vegades a l'any entre febrer i març alguns trams de la costa queden coberts per una boira que refreda l'ambient i fa baixar la temperatura 4 o 5 graus en pocs minuts. Passa quan arriben les primeres calorades de l'any, quan un aire molt càlid es troba amb un Mediterrani encara molt fred –de fet, gairebé en el seu moment més fred de l'any. El xoc entre l'aire càlid i el mar fred provoca aquesta condensació espessa, boires que s'alimenten de la fredor del mar, i per això quan toquen terra es fonen ràpidament. És així que es pot donar el cas que als barris marítims d'un poble o ciutat hi hagi una boira espessa, i 300 metres terra endins ni tan sols s'intueixi el fenomen.

Però la boira no és cosa dels matins?

Les boires marítimes de primavera tenen poc a veure amb les de Vic o Lleida. A diferència de les de l'interior, aquestes es poden desplaçar, i això fa que puguin aparèixer en un tres i no res de forma sobtada i sorprenent en qualsevol moment del dia. De fet, se les anomena boires d'advecció. És el mateix tipus de boires que caracteritza ciutats com San Francisco, en aquest cas a causa de la baixa temperatura que el mar manté durant molts mesos de l'any en aquesta ciutat.

stats