IMPREDICCIONS CIENTÍFIQUES
Societat 30/12/2010

El que passarà de llarg el 2011

4 min
Evidentment, AtlantidaEs

Nova YorkÉs una tasca impossible fer prediccions precises del futur. Fins i tot els profetes que teòricament són de fiar sovint es fiquen de peus a la galleda.

El 1945, per exemple, Arthur C. Clarke va suggerir amb una previsió astoradora que algun dia hi hauria uns satèl·lits de comunicacions en òrbita que imitarien la rotació de la Terra. Però també va predir que els humans aterrarien a Mart el 1994, que l'última mina de carbó es tancaria el 2006 i que el 2009, la vigilància electrònica conduiria al final dels criminals professionals. Suposo que, en l'últim cas, devia estar de broma.

La temptació de mirar al futur

La primera vegada que em va temptar la idea de fer prediccions concretes per al 2011, vaig resistir sàviament els meus pitjors impulsos. Després vaig pensar, per què no predir el que no passarà? Evidentment, si predius el que no passarà també et pot sortir el tret per la culata. El 1920 el New York Times va ridiculitzar la idea del científic Robert H. Goddard que els coets podien enlairar-se de la superfície de la Terra. El diari va publicar una correcció el 17 de juny del 1969, després que la tripulació de l' Apollo comencés el seu viatge a la Lluna.

Jo em limitaré al 2011, principalment, i tinc molta confiança en les nou prediccions que segueixen. De fet, per aquestes prediccions em jugaria casa meva. Evidentment, amb la hipoteca inclosa.

1.

Els éssers humans no evolucionarem gaire

Sí, ja ho sé, fa poc hem desenvolupat l'habilitat de digerir la lactosa. Lactosa? On són els canvis evolutius espectaculars, com els caps gegants i calbs amb cervells enormes i percepció extrasensorial?, o les aletes i brànquies per poder viure sota l'aigua a la Nova Atlàntida?

És clar que un any no és gaire per desenvolupar brànquies, tenint en compte que triguem tant de temps a reproduir-nos i créixer. Per tant, en aquest cas, m'aventuro a prorrogar la predicció fins al 2111.

2.

No trobarem vida de mida decent a l'espai exterior

Com a molt aconseguirem quelcom microscòpic. Però no ens preveig descobrint res prou gran perquè es pugui veure a simple vista. I això és el que vol la gent; no vida intel·ligent, sinó alguna cosa que es mogui, potser faci saltirons, i faci algun tipus de soroll animalístic.

3.

No trobarem el picot* del pic d'ivori

Si sou de les persones que no sabien que l'havíem perdut, bé, el vam perdre. Va passar quan vam talar molts dels boscos de fusta noble del sud dels Estats Units. I ara sembla que s'ha extingit, tot i que sempre n'hi ha noves observacions.

No hi ha dubte que hi haurà més cintes de vídeo borroses, amb proves que justament allò borrós és un pic d'ivori, però són tan poc satisfactòries com els extraterrestres microscòpics, o les petjades dels sasquatch (el conegut com a big foot o peu gran). Ah, no trobarem cap Sasquatch, tampoc.

(*El picot és un tipus d'ocell.)

4.

Els neandertals no seran clonats

Com ho sé? Perquè les prediccions de clonacions no es compleixen gairebé mai. Recordeu els exèrcits de superhomes clonats i la confusió d'identitats (per culpa dels clons, no pel robatori de targetes de crèdit)?

Els heu vist? No, en lloc d'això tenim coses com el mateix gat que teníem, però dues vegades. I ovelles: clonar una ovella sembla una mica com clonar cadires. A més, tan diferents són les ovelles entre elles?

5.

La colonoscòpia virtual no substituirà la invasiva tradicional

Els escàners informatitzats encara no són prou decents. A més, els metges perdrien diners i, fins que la marihuana es legalitzi, les colonoscòpies són una de les poques maneres legals d'obtenir un plaer -diuen- semblant al de les drogues.

6.

No es concebrà el primer humà a l'espai

Aquest és més un desafiament que una predicció, de fet. Hauria de ser possible, i no s'hi perd res a intentar-ho. Sisplau, astronautes, alegreu-me el dia, i alegreu-vos-el també vosaltres.

La criatura potser de gran tindria problemes amb el passaport, però estic convençut que tenir un bebè espacial donaria una bona empenta a la humanitat.

7.

Ningú es carregarà a ell mateix (memòries, personalitat, neurosis, desitjos desagradables) en un ordinador

El moment transhumà, a vegades anomenat també singularitat -quan nosaltres, o alguns de nosaltres, transcendim els nostres cossos físics i ens tornem digitals- no arribarà l'any que ve.

Espero que ho faci durant la meva vida, però, perquè m'agrada la idea dels cibermisteris en què la gent és assassinada essent esborrada, o descarregada. Però realment, el meu gran objectiu és veure com descarregar esdevé una paraula tècnica en el món del crim. ("Vau descarregar en Charlie?", "Sí, cap, amb sabates de ciment").

8.

L'ateisme no es convertirà en la religió mundial dominant, malgrat els esforços d'alguns científics

Perquè els ateus, igual que certs pronosticadors negatius, només s'ocupen del que no és -en aquest cas, segons ells, Déu-. Dubto que s'ajuntin per reafirmar una manca de creences, es donin les mans sense resar o escriguin en un credo en què no creuen. En canvi, hi ha el zombisme: aquest sí que és un -isme alternatiu en auge, almenys fins que algú els inclogui en algun dels llibres sagrats. Llavors, qualsevol cosa pot passar.

9.

L'animal viu més gran no serà un pop de 76 metres trobat a les profunditats de l'oceà

Aquí m'estic aventurant, perquè contradic Arthur C. Clarke. Això és el que ell va predir per al 2011. També va predir que criatures encara més grans serien descobertes poc després de l'esdeveniment d'aquest pop, quan perforéssim el gel d'Europa, una de les llunes de Júpiter (això tampoc no passarà).

Per fer justícia a un gran home, però, crec que només feia broma. Va fer aquelles prediccions el 2001 a la revista Reader's Digest , i en aquella època feia tant de temps que era en el joc de les prediccions que devia estar cansat del negoci i va decidir dir el primer que li passés pel cap, cosa que, aparentment, va ser que trobaríem un pop gegant. Per desgràcia, no ho farem. Bon 2011.

stats