Societat 21/07/2017

Dones embarassades amb càncer de mama poden rebre quimioteràpia

L'estudi de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron mostra que el tractament no afecta negativament el nadó ni el pronòstic de la mare

Marta Valls
3 min
Inés Gasén, una de les dones que ha fet quimioteràpia pel càncer de mama durant l'embaràs

BarcelonaQuan la Inés Gasén feia cinc mesos que estava embarassada del seu primer fill, van diagnosticar-li un càncer de mama. Els seus ginecòlegs de seguida van derivar-la a la Vall d’Hebron, on hi ha, des de fa deu anys, una de les dues úniques unitats hospitalàries d’Espanya especialitzades en càncer de mama i embaràs. Allà van assegurar-li que, si volia, podia continuar amb l’embaràs i, alhora, rebre el tractament adequat per al tumor que patia. En contra de la falsa creença social, l’avortament no millora el pronòstic de les pacients.

Així, mentre portava el seu fill a la panxa, a Gasén li van operar el pit i, a més, es va sotmetre a unes quantes sessions de quimioteràpia. Ara, set anys després, està curada de la malaltia, ha tingut un segon fill i el nen que va viure amb ella mentre estava malalta no va patir-ne cap efecte negatiu: està sa, dins els estàndards de creixement i salut habituals de qualsevol altra criatura de la seva edat.

Avortar no arregla res

El cas mèdic de la Inés Gasén és un dels 49 que ha analitzat Cristina Saura, la investigadora principal del Grup de Càncer de Mama i Melanoma del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia per a la seva tesi doctoral sobre càncer de mama i embaràs. Després d’estudiar cas per cas, Saura assegura que en cap cas l’avortament millora el pronòstic de les pacients amb càncer de mama, ja que el tractament pot tirar endavant amb seguretat per a elles i per als seus nadons mentre estan embarassades. “Exposar-se a la quimioteràpia no altera ni el pronòstic de la mare ni la salut del nadó”, va explicar ahir Segura en la defensa de la tesi a la Vall d’Hebron. “La placenta de la mare actua com a filtre i evita que la quimioteràpia arribi al nadó. I si n’hi arriba, és una quantitat molt petita que no li afecta la salut”, continuava la investigadora.

“S’ha de trencar la falsa creença que l’avortament pot ser terapèutic per a la mare. L’avortament és una decisió lliure de la dona, però en cap cas és terapèutic perquè mai significa un millor pronòstic”, afirma contundent el doctor Javier Cortés, director de la tesi doctoral de Segura i codirector de la Unitat de Càncer de Mama de l’Institut Oncològic Baselga. Malgrat les conclusions de l’estudi, Cortés va explicar que, ara com ara, encara hi ha metges que recomanen avortar en cas de patir càncer de mama: “El desconeixement i la por juguen un paper destacat en aquests casos”, va lamentar. No obstant això, els investigadors reconeixen que la quimioteràpia no pot començar fins al segon trimestre de l’embaràs. A més, les pacients tampoc poden exposar-se a la radioteràpia.

Conviure amb la malaltia

Pel que fa a la seva experiència, Gasén reconeix que en tot moment es va sentir segura amb la decisió que havia pres. “És cert que sempre hi ha la por de pensar «¿I si se’m complica?», però jo tenia un bon pronòstic i sabia que, si les coses anaven mal dades, podien treure’m el fill i, encara que naixeria prematur, sobreviuria”. El nen va néixer quan tocava però a Gasén encara li quedaven mesos de lluita contra la malaltia: “Una vegada vaig haver parit, la gent em deia: «Veus, ara ja et poden fer tot el que vulguin». I jo els deia: «Home, i el meu benestar què?» Vaig seguir amb radioteràpia i, al final, el càncer va desaparèixer”.

Curiosament, estar embarassada va reduir-li els efectes secundaris de la quimioteràpia: “No sé el perquè, però no sentia malestar i no em vaig marejar mai”. Per tant, per a Gasén, estar embarassada va ser terapèutic, també a nivell emocional.

Els estudis i les investigacions que relacionen càncer de mama i embaràs són contradictòries. D’una banda, Cortés explica que les mares que tenen més fills i els tenen quan són joves tenen un risc més baix de desenvolupar un càncer de mama. “El fet de tenir fills com a tal és una mesura protectora del càncer de mama”, va destacar Cortés. De l’altra, en canvi, durant l’embaràs augmenta el nombre d’estrògens, un factor de risc per desenvolupar aquest tipus de tumors.

En total, l’estudi de la investigadora Cristina Saura ha analitzat el procés de càncer de mama i embaràs de 49 dones en els últims deu anys. D’aquestes, 43 van aconseguir donar a llum nadons sans.

Segons dades de la Vall d’Hebron, el càncer de mama és el tumor més diagnosticat a Espanya i afecta principalment dones d’entre 25 i 69 anys. La malaltia provoca mil morts anuals.

stats