SOCIETAT
Societat 23/03/2012

L'alcalde de Rasquera denuncia pressions polítiques i policials per evitar la plantació de marihuana al poble

Bernat Pellissa, que s'ha donat de baixa d'ERC, diu a RAC1 que el pla continua endavant, tot i el cop dels Mossos contra l'associació que en promou el cultiu: "Tenim un contracte signat amb l'entitat, no amb persones"

Ara
2 min

BarcelonaL'alcalde de Rasquera, Bernat Pellissa, denuncia pressions polítiques i policials per fer fracassar la plantació de marihuana que l'Ajuntament vol autoritzar per fer front a la crisi. Pellissa ho ha dit després que els Mossos hagin precintat el local de l'Associació Barcelonesa Cannàbica d'Autoconsum (ABCDA) i hagin detingut una encarregada. La policia creu que, tot i que l'entitat està inscrita legalment com una associació d'autoconsum i sense ànim de lucre, s'hi estaria venent droga.

"La pressió policial i les pressions polítiques són una evidència. Està tothom una mica espantat i tothom té molta pressa perquè la fiscalia determini", ha dit Bernat Pellissa en una entrevista a RAC1. "Entenem que [la detenció] no afecta el projecte, és part del joc. No interessava que les declaracions de fiscalia d'ahir estiguessin avui a primera plana i s'havia de contrarestar", ha raonat l'alcalde, que ha denunciat una "pressió molt forta per fer por a l'Ajuntament i a la gent del poble". "Si hem arribat aquí no tirarem enrere ara per aquesta situació de por i de pressió", ha sentenciat.

Pellisa insisteix que darrere de tot plegat es troba la intenció d'infondre "por a la gent" i difondre "informacions esbiaixades", ha assegurat, molest perquè durant aquest matí de divendres s'apuntava que la detinguda encara es trobava a comissaria quan n'hauria sortit a primera hora de la matinada, després de declarar-hi durant quatre hores. Segons ha afegit, l'ABCDA "sempre ens ha ens ha mostrat les cartes i ens ha explicat la situació en què es trobava, manifestant-nos que per això és una oportunitat per a ells i per a tothom".

L'alcalde ha evitat dir noms de partits polítics, però ha confirmat que fa quinze dies que es va donar de baixa d'ERC per evitar vincular el projecte municipal amb les sigles del partit.

Tot i l'operació, Pellissa creu que el projecte no se'n veu perjudicat. "Tenim un contracte signat amb l'entitat, no amb persones", ha dit.

El consistori ha convocat una consulta popular per decidir si accepta o no l'autorització de la plantació de marihuana. L'equip de govern (ERC) hi dóna suport, mentre que CiU –a l'oposició– hi està en contra.

Només l'Agència Espanyola del Medicament pot salvar la marihuana

El projecte ho té molt magre per tirar endavant. La persecució de les plantacions de marihuana i l'anunci públic de les operacions per clausurar-les és una de les prioritats de la conselleria d'Interior des que hi ha Felip Puig. A més, la fiscalia també s'hi ha posicionat en contra públicament.

Aquest dijous, el fiscal en cap de Tarragona, Xavier Jou, va anunciar que només l'Agència Espanyola de Medicaments podria salvar el projecte.

El ple de l'Ajuntament de Rasquera va aprovar signar un contracte amb l'ABCDA per a la cessió de set hectàrees de terreny del banc de terres municipal per poder conrear marihuana per a l'autoconsum dels seus prop de 5.000 associats a canvi de rebre 1,3 milions d'euros en dos anys. El consistori va mostrar des d'un primer moment la seva voluntat de col·laboració amb la fiscalia i les autoritats per aclarir la legalitat del projecte.

stats