Societat 09/11/2012

'Stop' desnonaments: les reaccions dels polítics al suïcidi de Barakaldo

Des de Bildu fins a Duran i Lleida, passant per Urkullu, Rubalcaba i Joan Herrera: allau de reaccions de tots els colors polítics, totes en la línia de paralitzar els desnonaments

Ara
2 min
Diverses persones parlen prop de l'indret on Amaia Egaña s'ha tret la vida, a Barakaldo / RAFA RIVAS / AFP

BarcelonaEl suïcidi, aquest divendres, d'una dona a Barakaldo just abans que l'expulsessin del seu habitatge per impagament de la hipoteca, ha estat la gota que ha fet vessar el got. Era el segon cas en poques setmanes –un tercer es va tirar per la finestra, però va sobreviure–. A Madrid hi ha hagut moviment: el govern espanyol ha accelerat la seva proposta de reforma de la llei per evitar que hi hagi més desnonaments en els col·lectius més necessitats. Les reaccions de polítics tampoc no han trigat a arribar:

  • Josep Antoni Duran i Lleida: El president del grup parlamentari de CiU al Congrés ha anunciat que el partit presentarà una iniciativa legislativa perquè hi hagi una moratòria en els desnonaments, i ha demanat que "durant un temps" els bancs no puguin expulsar les famílies de casa seva.
  • Alfredo Pérez Rubalcaba: El secretari general del PSOE ha demanat per carta als presidents de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi (CECA) i de l'Associació Espanyola de la Banca (AEB) que suspenguin els desnonaments. Rubalcaba també els ha demanat una reunió per abordar la qüestió.
  • Joan Herrera: El candidat d'ICV-EUiA a les eleccions del 25-N ha exigit "la moratòria immediata" de la legislació hipotecària i ha afirmat que "Rajoy, Mas i els jutges el que han de fer és no aplicar a partir d'avui la legislació hipotecària, que no hi posin ni mossos ni policies".
  • Íñigo Urkullu: El president del PNB ha demanat suspendre els desnonaments sense esperar el nou govern basc, i fins que s'aprovi una nova llei. Urkullu també ha revelat que des de fa dies es treballa amb les entitats financeres per arribar a un compromís.
  • Laura Mintegi: La candidata a lehendakari per EH Bildu ha anunciat que la primera iniciativa que la coalició registrarà al Parlament Basc anirà encaminada a impedir que es produeixin més desnonaments a Euskadi.
  • Artur Mas: El president de la Generalitat i candidat de CiU ha instat el PP i el PSOE a regular la dació en pagament, ja que és l'estat qui en té la competència. Mas ha recordat, a més, que el Parlament ja va enviar una proposta al Congrés en aquesta direcció.
  • Pere Navarro: El cap de llista del PSC per als comicis del 25-N ha exigit, per la seva banda, una moratòria per evitar qualsevol desnonament fins que hi hagi una nova llei a Mas i Rajoy.
  • Albert Rivera: El candidat de Ciutadans a la presidència de la Generalitat ha proposat que el 10% del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) serveixi per ajudar ciutadans que estan en risc de ser desnonats de casa seva.
  • Toni Strubell: El candidat de SI a Girona ha demanat als bancs que ofereixin lloguers socials amb els "milers" de pisos buits que tenen a Girona; concretament, que els ofereixin a famílies desnonades amb preus de lloguers que no haurien de superar el 30% dels seus ingressos totals. El candidat també ha recordat que PP, PSC i CiU van vetar una proposició de llei de Solidaritat per impulsar la dació en pagament.
stats