Universitats
Societat 25/04/2012

Els rectors estatals demanen que es garanteixi "l'equitat" en l'accés a la universitat

S'han reunit avui amb el ministeri per transmetre la seva "preocupació" per les noves retallades i l'encariment de taxes

Ara
2 min

BarcelonaLa Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) ha reclamat avui al ministeri d'Educació que garanteixi "un bon sistema de beques i ajudes a l'estudi que compleixi els criteris d'equitat" i ha demanat que l'augment de preus previst per als repetidors en les segones i successives matrícules s'apliqui "de forma progressiva en el temps".

La presidenta de la CRUE, Adelaida de la Calle, i dos vicepresidents de l'entitat s'han reunit avui amb el ministre José Ignacio Wert i la secretària d'estat d'Educació, FP i Universitats, Montserrat Gomendio, i els han tramès la seva "preocupació" respecte a les mesures aprovades la setmana passada per reial decret, entre les quals destaca l'augment dels preus universitaris.

En un comunicat de premsa posterior a la reunió, la CRUE no es posiciona respecte de l'encariment de les taxes universitàries, tot i que reclama un sistema de beques que garanteixi l'equitat i assenyala que, durant la trobada d'avui, "el ministeri ha manifestat que tots els estudiants que compleixin amb els requisits per obtenir una beca tindran dret a rebre-la".

Per la seva banda, en sortir de la reunió, Gomendio també ha destacat que "s'ha aclarit que hi ha una priorització de les beques" universitàries. "Les beques per ajudar a l'estudi es mantenen intactes i per tant tots els estudiants que compleixin els requisits tant per renda familiar com per rendiment acadèmic tindran beca i no hi ha cap variació en aquest sentit", ha dit.

"Repulsa" de la UAB a l'encariment de taxes

També avui, el consell de govern de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha manifestat la seva "repulsa" a l'increment de les taxes universitàries fins al 25% del cost de la plaça, que suposarà en alguns casos doblar el preu actual. Pels responsables de la UAB, aplicar aquestes noves taxes "sense reformar el sistema de finançament de les universitats ni modificar la insuficient oferta de beques per tal de garantir una veritable igualtat d’oportunitats atemptarà seriosament contra la viabilitat d’un servei públic de qualitat i contra la contribució de la universitat al progrés i a l’equitat social".

El rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dídac Ramírez, també havia manifestat aquesta setmana el seu rebuig a l'encariment de les matrícules universitàries.

stats