Societat 25/03/2015

Els investigadors treballen per "desxifrar" l'àudio de la primera caixa negra i busquen la segona

El president francès assegura que "se sabrà tot" sobre la catàstrofe però que cal "ser pacients"

Sònia Sánchez / Ara
3 min
El director de l'Oficina d'Investigacions i Anàlisis (BEA) francesa, Rémi Jouty, en la roda de premsa d'aquesta tarda / REUTERS

Seyne-les-Alpes / BarcelonaEl president francès, François Hollande, ha dit, en una declaració davant els mitjans de comunicació des de la zona de l'accident de Germanwings, que els equips de rescat han localitzat la carcassa de la segona caixa negra de l'avió però no la informació que contenia. Segons aquesta versió, el dispositiu estava molt malmès i no tenia la targeta de memòria. Els investigadors de l'accident, però, ho han desmentit minuts després en la seva pròpia roda de premsa. Des de París, han dit que no s'ha trobat la segona caixa negra i que, durant la seva carrera, mai han vist que la carcassa aparegui per separat del contingut.

Per tant, mentre continua la recerca de la segona caixa –la que conté les dades tècniques–, els esforços dels investigadors francesos se centren a "desxifrar" l'àudio que han aconseguit extreure de la primera caixa negra, la gravació dels sons de la cabina de l'avió. Mantenen que encara no poden dir què conté, ni si dóna pistes sobre la possibilitat que la tripulació estigués inconscient –a causa d'una hipotètica despressurització– durant la caiguda de l'aparell, que es va produir a gran velocitat. "És massa d'hora", ha afirmat Rémi Jouty, director de l'Oficina d'Investigacions i Anàlisis per a la Seguretat de l'Aviació Civil (BEA). "No tinc cap comentari a fer", ha dit Jouty.

El que sí que ha descartat Jouty és que l'avió explotés a l'aire. Segons l'anàlisi del seu equip, la superfície que ocupen les restes de l'aparell i la mida dels fragments indiquen que hi va haver un impacte contra el terra.

Tasques represes des del matí

El dispositiu dels equips d'emergència s'ha reactivat aquest dimecres a primera hora del matí sense cap esperança de trobar supervivents. A les set del matí una columna de gendarmes ha reprès la ruta a peu fins al punt on es va estavellar l'avió, fins on encara no s'ha pogut establir un corredor per terra, i els helicòpters s'han començat a enlairar poc abans de les vuit, gairebé dues hores més tard del previst, per les males condicions meteorològiques. La zona de l'accident, a gairebé 3.000 metres, és de difícil accés i hi fa mal temps.

Les restes de les víctimes no es traslladaran avui

El coordinador dels mitjans aeris del dispositiu de rescat a Seyne-les-Alpes, Xavier Roy, ha explicat que la prioritat per al dia d'avui era trobar la segona caixa negra però també ubicar l'emplaçament dels cossos de les víctimes. Per aquest motiu s'ha desplaçat a la zona un equip d'investigadors i els metges forenses. Les restes de les víctimes, però, no es traslladaran fins que no estiguin totes localitzades, els propers dies. "El seu trasllat probablement començarà demà", ha dit Xavier Roy.

El coordinador del dispositiu de rescat també ha subratllat que la zona de l'accident és molt escarpada, "amb un pendent de 300 metres que fa difícil l'accés". Per aquest motiu, els equips que s'hi han pogut desplaçar fins ara són pocs. Segons Roy, les restes de l'aparell que s'estan trobant –de manera molt dispersa– són molt petites, i les peces més grosses tenen "la mida de mig cotxe".

Arribada de familiars de les víctimes i autoritats

D'altra banda, avui comencen a arribar familiars de les víctimes, alguns per carretera i altres amb vols a Marsella. En cap cas, però, podran accedir a la zona de l'accident, on només es desplaçaran els investigadors. La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, ha explicat que "no té constància de cap família catalana o espanyola" que s'hagi desplaçat fins a Seyne-les-Alpes.

Segons Ortega, han recomanat als familiars de les víctimes que s'estalviïn el desplaçament, ja que a Barcelona o Madrid podran tenir la mateixa informació i tampoc podran accedir a la zona accidentada. La majoria de famílies alemanyes que hi estan arribant, d'altra banda, ho fan per realitzar-se les proves d'ADN, un procediment que els catalans ja van fer ahir des de la capital catalana.

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, han viatjat a la zona de l'accident en un avió de la força aèria espanyola, i s'han trobat amb el president francès, François Hollande, i la cancellera alemanya, Angela Merkel. Hollande, Merkel, Rajoy i Mas han visitat la base d'operacions de l'equip rescat, on han saludat els responsables del dispositiu, i s'han dirigit tot seguit a la zona d'acolliment de les famílies de les víctimes.

stats