Societat 06/11/2011

El repte de ser mare més enllà dels 40 anys

L.b.
2 min
El repte de ser mare més enllà dels 40 anys

Als 43 anys la Marta va ser mare de bessons amb l'ajuda de tècniques de reproducció assistida. La decisió l'havia pres uns anys abans, quan veia que arribava als seus "límits personals". "És evident que la maternitat s'hauria d'intentar avançar però si mèdicament hi ha solucions, ho proves. I un cop ets mare, no et pares a pensar que ho hauries d'haver fet abans. Em sento molt afortunada perquè jo he tingut un final feliç", assegura. Ser mare a una edat madura li ha permès tenir més capacitat organitzativa: "Estic en millors condicions i més estabilitzada ara que fa vint anys. Em sento més capaç de prevenir situacions difícils i gestionar-les".

La María José, que és mare adoptiva d'una nena d'un any, reconeix que l'estat físic no és el mateix que el d'una mare més jove: "Amb un nadó tan petit, quan el porto moltes hores a coll, em canso. No és igual que amb 30 anys però, per la resta, vius l'experiència amb plenitud. Sóc molt més conscient del procés i més madura".

Fins quan es pot ser mare?

La Generalitat ha retirat la custòdia a una dona que havia estat mare amb 50 anys gràcies als òvuls d'una donant. Els serveis socials van considerar que problemes mentals de la dona la incapacitaven per tenir cura del nadó. La María José lamenta que notícies com aquesta estigmatitzin les mares grans: "Obviant que hi pot haver mares amb trastorns mentals als 20, als 30 o als 50, es ressalta el trinomi mare madura - incapacitat de cuidar un nen - trastorn mental". Però fins a quina edat es pot ser mare? La sanitat pública posa els 40 anys com a límit per sotmetre's a un tractament de fecundació in vitro. Les clíniques privades posen els límits per a la reproducció assistida en els 50 anys. "Amb l'augment de l'esperança de vida, una mare de 50 anys encara pot conviure molts anys amb el seu fill", argumenta el doctor Pere Barri.

stats