BENESTAR SOCIAL
Societat 27/07/2012

Les residències també pateixen per les nòmines

Els professionals del sector dels serveis socials concertats també poden quedar-se sense cobrar la nòmina d'aquest mes de juliol. Com en l'educació i la sanitat, el Govern no pagarà les factures.

Auri Garcia Morera
2 min
Algunes residències de gent gran podrien deixar de pagar les nòmines d'aquest mes de juliol.

BARCELONALes entitats sense ànim de lucre que presten serveis socials concertats, com residències de gent gran o de discapacitats, es van sumar ahir al crit d'alerta que va fer dimecres una de les principals patronals dels hospitals concertats: els salaris d'aquest mateix mes de juliol estan en perill si, tal com els han avisat, no reben els pagaments del concerts de la Generalitat.

La Confederació de Patronals del Tercer Sector, que representa unes 800 entitats que sumen prop de 100.000 treballadors, va denunciar en un comunicat que "el sector ja estava en una delicada situació per la recorrent davallada de recursos en polítiques socials i pel deute acumulat" i va afegir que "aquesta nova situació d'impagament aboca el sector al col·lapse absolut". Fonts de la Confederació van explicar a l'ARA que les entitats estan fent tot el que poden per garantir el pagament de les nòmines i que probablement moltes sí que pagaran les del juliol. En cas que l'impagament s'allargui a l'agost, però, moltes expliquen que no podran aguantar. A diferència del setembre passat, en què es va produir un episodi molt similar però molt més focalitzat, aquest cop l'impagament afectarà tot el sector dels serveis socials: a banda de les residències, tampoc cobraran els centres de menors tutelats, els centres de salut mental i els serveis d'inserció laboral.

Les entitats sense ànim de lucre demanen que se'ls doni prioritat per davant de les empreses lucratives que també ofereixen aquests serveis concertats, perquè argumenten que, en no haver fet mai negoci, el marge que tenen és molt més curt: si deixen de rebre el pagament de la factura de la Generalitat estaran al límit de la fallida. La Confederació també demanava, en el seu comunicat, més planificació: "És inacceptable que ens assabentem de la falta de tresoreria cinc dies abans de final de mes". A més, suggeria que el Govern negociï amb les entitats bancàries en nom del sector per obtenir línies de crèdit per fer front als pagaments urgents.

Escoles i hospitals, tampoc

Les escoles i els hospitals concertats també han fet públic que el Govern no els pagarà la factura d'aquest mes. En el primer cas, això no afectarà les nòmines dels mestres, tot i que sí que podria repercutir en els salaris del personal no docent. En el sector sanitari, la preocupació és molt més gran: tal com va publicar l'ARA ahir, quatre hospitals no tenen recursos per pagar les nòmines del juliol si no reben el pagament de la Generalitat. El director de l'Hospital de la Seu d'Urgell, Joan Altimiras, va reconèixer ahir en declaracions a l'agència Efe que el seu és un dels afectats. L'hospital, la delegació de Salut a Lleida i els departaments de Salut i Economia treballen conjuntament per trobar una solució d'urgència abans de dimarts.

stats