VIDEOVILÀNCIA PÚBLICA I PRIVADA
Societat 08/02/2011

Eduard Zamora: "La resolució de delictes als bancs és del 100%"

Seguretat ADSI, amb seu a Barcelona, acull un total de 330 directius de seguretat de tot Espanya, que es responsabilitzen de la gestió de la seguretat en les seves respectives entitats

Marta Català
2 min
Eduard Zamora, president d'ADSI.

BarcelonaPer què hi ha tanta problemàtica amb les càmeres ?

El fet que entrin en col·lisió dos drets fonamentals com són el de la intimitat i el de la seguretat és la base del problema i de les opinions confrontades que els sistemes d'enregistrament d'imatges comporten en la nostra societat.

Per a què serveixen les càmeres?

Des del punt de vista dels que gestionem la seguretat en les nostres entitats, ens aporten un plus important pel que fa a la seguretat intrínseca de les instal·lacions de seguretat. I ho fan per una doble via. La primera és la dissuasió, ja que fan evident al possible autor d'un delicte que l'estan vigilant i enregistrant. La segona és la d'identificació dels autors de delictes, i si les imatges són de prou qualitat, possibiliten a la policia la localització i detenció.

Són efectives?

La seva efectivitat és altíssima, i per això cada vegada les empreses i els particulars utilitzen més circuits tancats de televisió integrats per les càmeres necessàries per cobrir els riscos intrínsecs de cada immoble o activitat i pels sistemes d'enregistrament de les imatges de les càmeres.

Per què sempre hi ha càmeres a les entitats financeres?

Les entitats estan obligades per llei a disposar d'aquests equips per obtenir, com diu la normativa de seguretat privada, "les imatges dels autors de delictes contra les persones i contra la propietat comesos als seus establiments i oficines i que en permetin la posterior identificació". A més, estan obligades a conservar les imatges durant 15 dies a disposició de les autoritats judicials i policials.

On s'ubiquen en un banc?

Les oficines bancàries són molt atractives per als delinqüents, això fa que la dotació de càmeres en aquests establiments sigui especialment important per poder complir amb el requeriment policial de disposar d'imatges identificatives útils per a la investigació. Però també hi ha un altre factor important: la necessitat de verificar amb el màxim detall i minuciositat les alarmes per part de les centrals receptores que, obligatòriament en una entitat financera, les han de gestionar.

Ajuden a resoldre delictes?

La resolució policial de delictes en les oficines bancàries és altíssima, gairebé frega el 100% en atracaments, robatoris i furts. Una mica menys, tot i ser també molt alt el percentatge de resolució policial, en temes relacionats amb les diverses tipologies de frau.

Diferència amb les del carrer?

Objectivament no hi ha diferència: totes pretenen prevenir delictes i, en cas de no haver-ho aconseguit, facilitar la resolució a la policia. Però sí que hi ha un important greuge comparatiu en el procediment d'autorització, i al meu parer, de manera incomprensible.

stats