Societat 01/12/2010

Els responsables de La Caritat no donen credibilitat a confessió del zelador

Els responsables del geriàtric "La Caritat" d'Olot han assenyalat avui que "no donen credibilitat" a les declaracions del zelador Joan Vila, que s'ha autoinculpat d'onze assassinats, i han defensat "la professionalitat" dels doctors que van certificar "la mort natural" dels ancians

3 min

Olot (Garrotxa)En un comunicat fet públic avui, la direcció del geriàtric ha dit que desconfia de la versió de l'imputat "tant en el que el beneficia com en el que el perjudica, perquè una persona que ha variat el contingut de les declaracions a mesura que ha avançat el procés pot, avui, una vegada més, estar mentint".

L'advocat del centre, Joan Cañada, ha afegit en roda de premsa que la declaració de l'acusat "trontolla" quan esmenta "el suposat canvi del mètode utilitzat per assassinar les seves víctimes".

En resposta als periodistes, el director del geriàtric, Joan Sala, ha assegurat que els certificats de defunció de tots els ancians presumptament assassinats pel zelador Joan Vila "es van fer correctament", i que no dubta de la professionalitat de la doctora de la residència ni d'altres metges que els van estendre.

En una roda de premsa oferta després de la confessió de Vila que va acabar amb la vida d'onze ancians subministrant-los barbitúrics, insulina o obligant-los a beure líquids corrosius, el director ha reconegut que l'acusat tenia accés als medicaments perquè "els auxiliars han d'ajudar les infermeres en el seu subministrament".

Sala ha manifestat, en aquesta línia, que els certificats de defunció només exigeixen un examen exterior del cos i que no sempre es pot detectar una mort provocada.

"Fins i tot ara és difícil per als forenses, evidentment ho serà per a un metge que examina de forma externa a un mort, tal com indica el protocol", ha ressaltat el director de "La Caritat".

També ha indicat que no van detectar "cap anomalia" en el comportament del zelador perquè, si hagués estat així, haurien donat la veu d'alarma.

Joan Vila, de 45 anys, va confessar ahir davant del jutge haver "ajudat a morir" a un total d'onze ancians -nou dones i dos homes-, vuit més dels tres que va admetre inicialment, crims que va qualificar d'actes "compassius" per evitar el sofriment de les seves víctimes a les quals assegura que "estimava moltíssim".

Vila va començar a treballar en "La Caritat" al desembre de 2005 i des d'aleshores, i fins que va ser detingut, el passat 18 d'octubre, han mort a la residència 59 interns. D'ells, 27 van morir durant els torns del zelador, que només treballava els caps de setmana i en dies festius.

Això no obstant, els responsables del centre no van sospitar del zelador perquè "en una residència geriàtrica no és sorprenent que mori molta gent", segons Sala.

El director ha explicat que la majoria de les morts que Vila s'autoimputa van ser certificades per la doctora del centre, excepte "en quatre casos, que ho van fer altres metges".

En cap dels casos els facultatius van trobar mostres visibles que les morts fossin provocades o violentes, excepte en l'últim cas, el de Paquita Gironès, a la qual una infermera va trobar agonitzant i la van traslladar a l'Hospital d'Olot, on els metges van detectar que havia ingerit àcid desincrustant.

"Aquest cas ens va permetre descobrir el que passava i demostra que es va atendre amb celeritat l'anciana, derivant-la al centre sanitari, on es va actuar correctament", ha dit Sala.

El director ha afirmat que el geriàtric "col·laborarà al màxim en la investigació de la causa per determinar amb la màxima celeritat possible quina ha estat la veritable actuació de l'imputat" i que "en cap cas eludirà les responsabilitats que es puguin derivar de la seva actuació".

En aquest sentit, l'advocat ha dit que el centre "té una assegurança de responsabilitat civil que es farà càrrec de les indemnitzacions" i ha afegit que "si no és suficient, es farà tot el possible per complir el que determini el jutge".

stats