Societat 30/06/2011

Fer revisions amb TAC evitaria el 20% de les morts per càncer de pulmó

Els investigadors no s'acaben de posicionar sobre la conveniència o no d'incorporar-ho com a pràctica de cara a la prevenció precoç

Mònica López Ferrado
1 min

BarcelonaSi cal o no fer cribatge entre fumadors o exfumadors per detectar lesions al pulmó a temps és un debat que ja fa temps que dura. Tant per la seva efectivitat real com pels detractors que argumenten que la millor prevenció és no fumar. Ara, un estudi que publica New England Journal of Medicine mostra que realitzar un TAC pot prevenir un 20% de les morts per càncer de pulmó. Actualment, en molts dels casos es detecta massa tard.

En l'estudi, realitzat per investigadors de l'Institut Nacional del Càncer dels Estats Units, hi han participat més de 53.000 persones entre 55 i 74 anys, fumadors d'almenys 30 cigarretes diàries i exfumadors que ho haguessin deixat en els darrers 15 anys. Se'ls van realitzar tres screenings, en intervals d'un any. Els investigadors, però, no s'acaben de posicionar sobre la conveniència o no d'incorporar-ho com a pràctica de cara a la prevenció precoç. Entre altres coses, perquè poden haver-hi falsos positius (un 10%) que farien que es fessin a aquests pacients proves invasives sense necessitat.

stats