Societat 17/03/2011

La gran nevada del Pirineu augmenta el risc d'allaus

En alguns sectors s'hi ha acumulat fins a un metre de neu nova, que permetrà allargar la temporada d'esquí amb garanties

Miquel Bernis
1 min

Barcelona p { margin-bottom: 0.21cm; } Ha calgut esperar fins a l'última setmana oficial d'hivern però finalment ha arribat una gran nevada general al Pirineu. Els gruixos acumulats amb les dues borrasques dels últims dies són en molts casos els més importants de la temporada, i encara avui està nevant amb ganes al vessant nord de la serralada.

Fins ara el paquet més gros de neu se l'han endut al Ripollès, a Ulldeter, a la cota 2400, on s'han acumulat 115 centímetres de neu sumant tot l'episodi; a Malniu, a la Cerdanya, 90 centímetres; a Boí, a l'Alta Ribagorça, 75; al llac Redon, a la Vall d'Aran, 70; a Espot, al Pallars, 65; i al Port del Comte, al Solsonès, s'hi ha acumulat més de mig metre de neu nova. Totes les dades, això sí, corresponen a estacions de Meteocat situades a més de 2.000 metres d'alçada. A la Vall d'Aran i al nord del Pallars els gruixos encara s'incrementaran més avui amb les precipitacions que hi continuen caient.

Tot plegat fa que el risc d'allaus sigui molt alt a gairebé tot el Pirineu: a pràcticament tots els sectors és de 4 sobre 5, és a dir fort, amb previsió que es mantingui durant les pròximes hores. Només a l'Aran i al nord del Pallars el nivell és una mica més baix, 3 sobre 5, però precisament és aquí on encara hi anirà caient neu durant el dia d'avui i no és descartable que de cara al cap de setmana el nivell de risc augmenti. Per tot això Protecció Civil demana extremar les precacucions a muntanya i manté el pla d’emergències per allaus a Catalunya (Allaucat) en situació de prealerta.

stats