SOCIETAT
Societat 25/05/2012

Els 5 riscos per a la convivència social

Un estudi de l'Obra Social La Caixa detecta un 16% de població de l'Estat que té una actitud hostil envers la diversitat cultural. Malgrat que un 77% creu que la convivència entre cultures és positiva, una de cada 10 persones rebutja la immigració

Arnau Nadeu
2 min

BarcelonaUn 16% de la població de l'Estat considera que les seves relacions interculturals es produeixen en un clima de recel i tensió. Així ho ha detectat l'enquesta del Projecte d'Intervenció Comunitària Intercultural de l'Obra Social La Caixa presentat avui. Malgrat que un 77% dels ciutadans sosté que les relacions entre persones de diferents cultures són positives i de respecte, un de cada 10 rebutja la immigració i tot el que aquesta suposa. A més, aquesta dada podria ser superior perquè, segons el catedràtic d'antropologia social de la Universitat Autònoma de Madrid, Carlos Giménez, "la gent no tendeix a reconèixer les actituds hostils envers la immigració".

En aquest sentit, existeixen 5 realitats que són presents en els 25 territoris analitzats i que suposen punts febles, riscos i, en tot cas, aspectes clarament negatius per a la convivència i la cohesió social:

1. Rebuig a la immigració. Hi ha un sector de la població, no per minoritari menys significatiu, que veu "malament" la nova diversificació sociocultural. El 28% dels enquestats considera que els immigrants no han de mantenir la seva cultura en el país d'acollida.

2. Sentiments de discriminació. Un sector considerable dels estrangers (entre un 10%i un 20%) manifesta que s'ha sentit "maltractat o discriminat al barri". Els autors de l'enquesta, però, van més enllà i consideren que aquest sentiment està generalitzat entre els immigrants, fins i tot entre els que no el reconeixen. De fet, és significatiu també el nombre d'enquestats que creu que el comerç gestionat per estrangers no és bo per al seu barri.

3. Participació electoral. El 27% de la població nascuda a l'Estat no està d'acord amb el fet que els immigrants procedents de països extracomunitaris puguin votar. Això vol dir que més d'una quarta part de l'electoral estatal no veu oportuna la participació electoral dels immigrants extracomunitaris, un dret que, segons Giménez, "és essencial per a la integració social en general i la vida local en particular".

4. Religió musulmana. L'estudi també destaca un recel d'un sector notable de la població envers la religió musulmana. Entre els autòctons no musulmans, el 62,9% considera que a Espanya hi ha recel envers aquest col·lectiu i un 25% el reconeix com a propi.

5. Conflictivitat latent. Per últim, l'enquesta reflecteix un alt percentatge de conflictes interculturals no resolts, el que suposa, segons Giménez, que "hi ha molta conflictivitat latent que, tot i estar continguda, pot explotar en qualsevol moment". A més, la crisi econòmica i les retallades socials incrementen el risc d'aquest possible "esclat", que segons Giménez es podria començar a notar en els propers mesos.

stats