SOCIETAT
Societat 21/07/2011

'The New York Times' descobreix l'"encant" del romesco

El diari nord-america elogia la salsa dels calçots en un reportatge i explica com preparar-la i els restaurants on tastar-la. Trobar romesco casolà a Nova York és possible

Isaac Salvatierra
1 min
Salsa Romesco NYT

BarcelonaAls Estats Units no només enlluerna la cuina de Ferran Adrià o plats mainstream com la paella. Els gastrònoms cada cop tenen més interès per descobrir les arrels de la cuina catalana. El plat tal com va ser concebut pels nostres avantpassats, abans de les deconstruccions que han ocupat portada als magazines nord-americans.

No és d'estranyar, per tant, que The New York Times hagi dedicat aquesta setmana un article a parlar de la salsa dels calçots, el popular romesco. Una salsa "rústica" típica del Camp de Tarragona que acompanya –remarca el diari– peix, aus, carns, verdures i guisats. El romesco; "impensable" menjar els calçots –cebes de primavera a la graella, aclareix el diari– sense sucar-los a la salsa.

En l'article, la crítica gastronòmica Florence Fabricant recull declaracions de David Solé, xef i propietari del restaurant Barquet de Tarragona. "Cadascú fa el romesco diferent, i cadascú creu que la seva recepta és l'autèntica", diu el cuiner.

És possible tastar el romesco a Nova York? Es pot fer a casa, és clar. Però per als menys atrevits, l'article recull diversos restaurants de Nova York que han incorporat la recepta. I no són tots catalans.

La investigació no acaba aquí. La periodista ha trobat una botiga on venen potets de romesco casolà. Són els Fairway.

Els nord-americans, tan amants de les salses, tenen un nou al·licient. "La salsa aporta riquesa a molts plats salats, i no només els espanyols", diu la periodista. Més d'un hi sucarà la pizza.

stats