CASTELLS
Societat 10/09/2012

Els saballuts reben el premi A la constància

Fa un any coronaven el seu primer dos de vuit. Els Castellers de Sabadell, dotze mesos després, van fer un pas de gegant: són l'onzena colla a completar l'anomenada catedral castellera.

Efren Garcia
2 min
UN DIA HISTÒRIC 
 La colla local de Sabadell va viure ahir una jornada en què van descarregar per primer cop dues estructures de vuit.

SABADELLLa diada de festa major a Sabadell va esdevenir històrica per a la colla local, que va descarregar per primer cop dues estructures de la gamma alta de vuit: el dos i el cinc de vuit. Els Capgrossos de Mataró van segellar la millor actuació de la seva temporada, però els Minyons de Terrassa van ensopegar amb el tres de nou folrat d'inici d'actuació.

Al món casteller, la part més important de la feina d'una colla es fa sempre en silenci, a resguard de l'ombra del mateix assaig. A vegades, fins i tot una crescuda important pot passar desapercebuda. Els Castellers de Sabadell són una colla que treballa en silenci al llarg de la temporada. Sense grans titulars, la seva efectivitat ha estat la clau d'una projecció que els ha obert la porta dels castells de la gamma alta de vuit. Els saballuts han descarregat quaranta-un castells bàsics de vuit en l'última temporada i mitja i només han fet llenya en una ocasió. Si bé la seva tasca ha estat reconeguda en les últimes temporades, ara és el moment d'alçar la veu per dir que els saballuts han fet història.

Ara fa un any aquesta mateixa plana s'il·lustrava amb el primer dos de vuit coronat pels Castellers de Sabadell. Dotze mesos després els de la camisa verda han fet una passa de gegant: no només han descarregat la torre de vuit sinó que, a més, han rubricat la millor diada dels seus divuit anys d'història completant el cinc de vuit i coronant l'espadat de sis. Els saballuts han esdevingut la onzena colla de l'època moderna a completar l'anomenada catedral dels castells. La diada va completar el cartell amb dues de les colles punteres, els Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró, que van mostrar la cara i la creu d'una diada castellera.

Els de Mataró van pujar de revolucions per encarar un segon tram de temporada molt engrescador. Van recuperar els nou pisos gràcies al quatre folrat que van completar a la segona ronda i van segellar la millor diada de la temporada amb el cinc de vuit i el dos folrat. Els Minyons, en canvi, van ensopegar d'inici. El pom de dalt dels malves es va despenjar a la primera ronda i va arrossegar el tres de nou folrat amb què començaven. La caiguda va condicionar molt la diada dels egarencs. Van completar el dos folrat com a millor construcció i van deixar el llistó molt més avall del que en ells és habitual.

stats