SOCIETAT
Societat 24/11/2011

El govern espanyol diu que la Generalitat "no és competent" per imposar el "tiquet moderador"

El secretari general de Sanitat diu que només el govern espanyol està legitimat per adoptar mesures com aquesta

Acn
2 min

MadridEl govern espanyol ha acollit amb recel l'anunci del Govern de la Generalitat d'establir un tiquet moderador en les receptes per evitar abusos.

Malgrat que les competències de Sanitat estan transferides, el secretari general de Sanitat, Alfonso Jiménez, ha assegurat que si el Govern pretén "cobrar una quantitat fixa als ciutadans per cada envàs de medicaments no és competent per fer això" perquè la mesura s'inscriu en el camp de la "legislació bàsica" i per tant qualsevol decisió d'aquestes característiques s'ha d'adoptar des del govern espanyol i per a tot el "sistema nacional de salut".

Amb tot, el secretari general de Sanitat ha admès que a hores d'ara el Ministeri encara "no sap exactament què vol fer la Generalitat" i que "la informació de què disposa és la que s'ha publicat als mitjans de comunicació". Segons Jiménez, caldrà esperar a veure els detalls de la iniciativa per "tenir un informe jurídic fonamentat" i "poder actuar". Al marge de l'opinió del govern espanyol sortint, caldrà estar atents a com ho veu el nou executiu entrant de Mariano Rajoy, que ha de prendre possessió en les properes setmanes.

En tot cas, ja ha advertit que ell personalment entén que el Govern vol "cobrar una quantitat fixa als ciutadans per cada envàs de medicaments quan la retirin de la farmàcia". "Si això és el que pretenen fer jo crec que la Generalitat catalana, igual que qualsevol altra comunitat autònoma no és competent per a prendre una decisió d'aquestes característiques", perquè "la regulació de la prestació farmacèutica així com la participació dels ciutadans en la despesa farmacèutica és legislació bàsica", i "per tant això no ho podrien fer".

Jiménez ha afirmat que la Generalitat tampoc no podria impulsar en solitari un copagament a la sanitat encara que volgués. "No pot fer-ho aïlladament", ha dit, perquè "no és competent".

La mesura tampoc ha agradat a altres territoris com Andalusia. La consellera de Sanitat d'aquesta comunitat, María Jesús Montero, va assegurar aquest dimecres que el seu govern és "contrari" a aquest tipus d'iniciatives que "no aconsegueixen l'objectiu que pretenen" que segons ella és "recaptar més". Segons la consellera andalusa, el tiquet moderador pordria tenir especial incidència sobre la població major de 65 anys que és la que consumeix un major nombre de medicaments. També han anunciat que no tenen intenció d'aplicar la mesura els consellers de sanitat del País Valencià, Aragó i de Castella i Lleó.

stats