INNOVACIÓ
Societat 30/11/2010

Dissenyen una samarreta capaç d'alertar els bombers en cas que pateixin estrès tèrmic

La peça de roba té un sistema d'elèctrodes i sensors de temperatura. Es preveu que el producte es comercialitzi en els propers mesos

Acn
2 min
Un model de la samarreta

TerrassaUn dels principals problemes que els bombers han d'afrontar és l'estrès tèrmic. Es tracta de la temperatura límit que el cos d'una persona pot aguantar abans que el sistema es col·lapsi i l'individu perdi el coneixement. Per tal de donar resposta a aquesta problemàtica, investigadors del centre Leitat de Terrassa han dissenyat una samarreta que, mitjançant un sistema d'elèctrodes i sensors de temperatura i humitat, és capaç de preveure quan la persona que duu aquesta peça està a punt d'arribar al límit de la seva capacitat i l'adverteix mitjançant una vibració perquè abandoni la sala o demani el relleu. La previsió és que aquest producte pugui començar a comercialitzar-se en els propers mesos.

El mecanisme s'ha dissenyat partint d'una samarreta fabricada amb un teixit ignifug especial que els cossos de bombers acostumen a utilitzar. Aquesta peça incorpora una xarxa d'elèctrodes que parteixen dels punys i s'estenen per la resta de la roba fins arribar al centre del pit, on hi ha una butxaca interna amb una petita caixa que conté el nucli d'aquest circuit electrònic, un sensor de temperatura, un d'humitat i una bateria amb autonomia per a quatre hores. 'Aquests elements permeten, mitjançant logaritmes, calcular l'índex d'estrès tèrmic de la persona que duu la samarreta i advertir-la mitjançant una alarma mecànica -que en aquest cas és una vibració- que el seu cos està a punt d'arribar al límit tèrmic que pot suportar', explica José Alberto Sáez, responsable del projecte.

Actualització de dades

D'aquesta forma, des del moment en què el bomber es posa la samarreta aquesta ja comença a detectar la seva freqüència cardíaca i a calcular el seu risc: 'Va actualitzant periòdicament les dades i quan s'incrementa el risc d'estrès tèrmic la monitorització comença a ser més acurada', explica Sáez, que afegeix que el mecanisme fins i tot podria programar-se per enviar una senyal a la resta de persones que treballen amb el bomber que es troba en situació de risc perquè coneguin l'estat del seu company.

Tot i que el sistema està pensat per bombers, també podria aplicar-se a altres persones que treballen en condicions extremes com per exemple el personal de les indústries petroquímiques o de foneries.

Aquesta samarreta és el resultat d'un projecte que han dut a terme de forma conjunta set empreses de la zona del Vallès de l'àmbit tèxtil i de l'electrònica i que ha comptat amb el suport d'Acció 10 i de la xarxa Tecnio. La iniciativa, a més, també contemplava el disseny d'una armilla capaç de rebaixar l'estrès tèrmic que, segons Sáez, 'encara es troba lluny de poder comercialitzar-se'.

Pel que fa a la samarreta, ja s'han dut a terme diverses proves amb cossos de bombers i la previsió és que pugui començar a comercialitzar-se en els propers mesos.

stats