RETALLADES A LA SANITAT
Societat 24/04/2012

Les 5 principals reformes del sistema sanitari

El decret llei per garantir la sosteniblitat del sistema sanitari inclou, entre d'altres mesures, el copagament farmacèutic en funció de la renda, el copagament d'alguns serveis, com les ortopròtesis i el transport sanitari i es restringeix l'accés dels estrangers a la sanitat

Lara Bonilla
2 min

BarcelonaPer reduir 7.000 milions d'euros dels 16.000 de dèficit sanitari, el govern de Rajoy ha aprovat un decret llei de mesures urgents per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari.

Aquestes són les 5 principals mesures:

Copagament farmacèutic en funció de la renda: A partir del proper 1 de juliol els ciutadans començaran a pagar més pels medicaments i ho faran en funció de la renda. Per primer cop, els jubilats hauran de pagar una part del preu dels fàrmacs. Concretament, en pagaran el 10% amb un màxim de 8 i 18 euros mensuals, segons els ingressos i els actius pagaran entre el 40% i el 60% de l'import dels fàrmacs, en funció de la renda. Les autonomies s'hauran d'adaptar al nou copagament farmacèutic abans del 30 de juny.

Copagament d'alguns serveis: Els pacients també hauran de pagar en funció de la renda les ortopròtesis –algunes, com les crosses, ja són de pagament–, els productes dietètics i el transport sanitari no urgent.

Restricció de l'accés dels immigrants a la sanitat: A partir de l'1 de setembre els immigrants en situació irregular –que no cotitzin a la Seguretat Social– deixaran de tenir assistència sanitària gratuïta i només seran atesos en casos d'urgència. Es calcula que uns 500.000 immigrants a tot l'Estat es troben en aquesta situació. També es posarà fre al turisme sanitari i els ciutadans europeus que venen al nostre país a fer-se tractaments sanitaris no podran tenir la targeta sanitària només amb l'empadronament.

Cartera única de serveis: Les comunitats autònomes hauran de tenir una cartera bàsica de serveis comunes per a tot l'Estat i només podran ampliar l'oferta si poden garantir les prestacions comunes.

Finançament dels fàrmacs: El Sistema Nacional de Salut deixarà de finançar els fàrmacs que no hagin quedat obsolets i que no aportin cap novetat terapèutica respecte a d'altres ja existents.

stats