Societat 18/10/2013

Un crani d'1,8 milions d'anys qüestiona la història de l'evolució humana

Els primers homínids que van poblar el planeta podrien pertànyer a una sola espècie

Efe
1 min

WashingtonUn crani d'1,8 milions d'anys descobert a Geòrgia l'any 2005 suggereix que els primers homínids que van poblar el planeta van pertànyer no a diferents espècies, sinó a una de sola, segons una investigació que publica avui la revista 'Science'.

Un grup de científics ha estat analitzant aquest crani des de fa vuit anys i han fet un descobriment que, segons ells, pot reescriure la història evolutiva dels humans.

L'anomenat 'crani 5' és "el més complet" d'un 'Homo' antic que s'ha trobat al món, segons el principal autor de l'estudi, David Lordkipanidze, investigador del Museu Nacional de Geòrgia, a Tbilissi.

"No estem en contra de la idea que hi podria haver hagut més d'una espècie en algun moment fa uns 2 milions d'anys", sosté Christoph Zollikofer, de l'Institut i Museu d'Antropologia de Suïssa, que ha ajudat a analitzar el crani, "però simplement diem que no en tenim suficient evidència fòssil", ha apuntat.

L'estudi del 'crani 5' i de les restes de quatre homínids trobats a la mateixa zona a Dmanisi (Geòrgia) ha fet pensar aquests investigadors que fòssils reconeguts com a provinents de diferents espècies, com l''Homo habilis' i l''Homo erectus', podrien ser realment variacions d'una mateixa espècie.

Els primers homínids eren diferents els uns dels altres, igual que els humans, i les divergències entre els fòssils trobats poden haver conduït els científics a l'"engany" de fer-los pensar que pertanyen a diferents espècies, d'acord amb aquests investigadors.

Els homínids de Dmanisi "són tan similars" als africans que "podem assumir que tots dos representen la mateixa espècie", argumenta Zollikofer.

stats