Ciència
Societat 16/08/2011

La vida “secreta” dels mamífers, al descobert gràcies a 420 càmeres ocultes

Més de 52.000 instantànies revelen els moments més íntims i espontanis d'un centenar d'espècies que habiten àrees protegides de Brasil, Costa Rica, Indonèsia, Laos, Surinam, Tanzània i Uganda

Redacció
2 min
Community structure and diversity of tropical forest mammals: data from a global camera trap network

Barcelona52.000 instantànies captades amb 420 càmeres ocultes. Aquest és l'extens reportatge que durant dos anys ha fet un grup de científics, capitanejat per l'ecologista Jorge Ahumada, en què es retrata la vida d'un centenar d'espècies de mamífers.

L'estudi Community structure and diversity of tropical forest mammals: data from a global camera trap network, publicat a la revista científica Philosophical Transactions de la Royal Society, il·lustra els moments més íntims i espontanis de goril·les, elefants, ocelots, ratolins, pumes i ossos formiguers, entre altres espècies mamíferes, però les càmeres també han captat imatges dels caçadors furtius, que posen en perill la supervivència i l'hàbitat de moltes d'aquestes espècies.

Per dur a terme la investigació, els científics van col·locar 420 càmeres en àrees protegides de Brasil, Costa Rica, Indonèsia, Laos, Surinam, Tanzània i Uganda, uns 60 dispositius "trampa" a cada zona estudiada, que han permès documentar 105 espècies. Un cop recopilades les fotografies capturades entre el 2008 i el 2010, els científics van classificar els animals per espècie, grandària corporal i dieta, entre altres característiques.

Una de les principals conclusions que s'extreuen de l'anàlisi és que les àrees protegides més grans i les àrees selvàtiques tenen una major diversitat d'espècies, mides més variades i animals que mantenen dietes més diverses (insectívors, herbívors, carnívors i omnívors).

L'anàlisi de les dades fotogràfiques ha ajudat els científics a confirmar que la destrucció de l'hàbitat té un impacte directe i perjudicial sobre la diversitat i la supervivència de les poblacions de mamífers, fet que pot servir per anticipar-se a la seva extinció abans que sigui massa tard. "Els resultats de l'estudi són importants, ja que confirmen el que ja sospitàvem: la destrucció dels hàbitats està matant, encara que lentament, la diversitat de mamífers del nostre planeta" ha assenyalat el doctor Ahumada, director del projecte i ecologista de la Tropical Ecology Assessment and Monitoring Network (Xarxa d'Avaluació i Vigilància Ecològica Tropical, TEAM) del grup Conservation International.

El grup Conservation International alerta que el 25% del total de les espècies de mamífers estan sota amenaça, de manera que aquest estudi "tanca una bretxa molt important" sobre el coneixement científic de com afecten les amenaces locals –com la caça excessiva, la conversió de terres per a l'agricultura i el canvi climàtic– els mamífers.

L'ús continuat d'aquestes exploracions permetrà comparar els canvis en la naturalesa i en els mamífers i prendre mesures específiques per salvar-los. Des de 2010 s'han instal·lat càmeres en 17 punts més a Panamà, Equador, Brasil, Perú, Madagascar, Congo, Camerun, Malàisia i l'Índia.

stats