Protestes universitàries
Societat 01/03/2012

El secretari d'Universitats admet que la mobilització d'ahir va ser "molt important"

Antoni Castellà insisteix a RAC1 que "no és veritat" que s'hagin acomiadat 1.000 professors, i recorda que l'increment de taxes implica un augment d'entre 60 i 100 euros anuals

Ara
2 min
Antoni Castellà, secretari d'Universitats de la Generalitat, en la presentació del pla del Govern.

BarcelonaEl secretari general d'Universitats i Recerca, Antoni Castellà, considera que la mobilització d'estudiants i professors universitaris d'ahir a Catalunya va ser "molt important", més enllà de les xifres. Tot i que l'estudiant i membre de la Plataforma Universitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP) Gisela Camarero ha insistit a xifrar "entre 60.000 i 70.000 persones" la participació, Castellà ha donat validesa a les xifres de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que parlaven d'uns 25.000 manifestants.

Castellà i Camarero han coincidit aquest matí a 'El món a RAC1', on han debatut de nou sobre els principals punts de conflicte entre la comunitat universitària i el Govern. L'estudiant ha posat com a principal motiu de queixa l'augment "totalment desmesurat" de les taxes universitàries, però Castellà ha matisat que l'increment va ser del 7%, "quatre punts per sobre de l'IPC", i que això suposa "entre 60 i 100 euros l'any", segons els estudis. Camarero ha indicat que això no té en compte l'augment de les taxes que aplica lliurement cada centre universitari, i ha posat com a exemple que a la UB l'increment total ha estat del 7,6%.

El secretari d'Universitats ha remarcat que "el 25%" dels diners recaptats gràcies a aquestes taxes s'han destinat a crear "per primera vegada a la història" el fons de beques català, que permet que "1.500 estudiants més tinguin beques". Camarero ha "agraït" aquest increment, però considera que les beques s'haurien de finançar a través "d'impostos directes".

Pel que fa a l'acomiadament de 1.000 professors universitaris que denuncia la PUDUP, Castellà ha assegurat que "no és veritat", i ha indicat que s'han cobert el 50% de les places de personal docent investigador que han quedat lliures arran de les jubilacions i que s'han deixat de renovar 559 professors associats, "que tenen una altra feina". "Ningú ha sortit del sistema", ha resumit.

Per últim, Camarero ha criticat que "s'estan tancant campus i biblioteques" en períodes previs als exàmens, com l'estiu, el Nadal o la Setmana Santa, com a conseqüència de les retallades al personal d'administració i serveis. Castellà, però, assegura que les biblioteques només "tanquen 15 dies més a l'agost".

stats