INFRAESTRUCTURES
Societat 21/05/2012

El segon #novullpagar col·lapsa unes hores els peatges

Els conductors insubmisos van col·lapsar ahir durant unes hores els peatges en la segona jornada del #novullpagar. Segons Abertis, poc més de 3.000 vehicles no van pagar, un 43% menys que l'1 de maig.

L. Bonilla
2 min
JORNADA REIVINDICATIVA La protesta del #novullpagar es va desenvolupar enmig  d'un ambient distès, com  als peatges de Martorell i de Girona Sud.

BARCELONAEra la segona convocatòria de boicot als peatges, però això no va fer minvar l'entusiasme dels conductors insubmisos. La segona jornada de protesta massiva de la campanya #novullpagar -la primera es va celebrar l'1 de maig- va tornar a col·lapsar ahir durant unes hores els peatges i va provocar cues quilomètriques en alguns punts. Els conductors volien denunciar el greuge que pateix Catalunya pel que fa a vies de pagament.

Tot i les cues de cotxes, aquest cop no va ser necessari aixecar les barreres dels punts de control. En canvi, a Sóller (Mallorca), la Guàrdia Civil va haver de tancar el túnel per la gran acumulació de vehicles que s'hi havia format, més de 150. A Catalunya, els peatges que més conductors insubmisos van congregar van ser els de Martorell, Vilassar de Mar i Girona Sud, però també hi va haver boicot a Mollet i al Garraf.

La protesta es va desenvolupar enmig d'un ambient festiu. Durant el matí centenars de cotxes amb senyeres, estelades i lemes reivindicatius van sortir en caravana des de diferents poblacions per participar en la convocatòria. Els peatges es van començar a col·lapsar a les 12 del migdia. A la C-32, al peatge de Vilassar, s'hi van arribar a formar cues de fins a 6 quilòmetres en direcció a Barcelona. Mentre els insubmisos feien sonar els seus clàxons, els treballadors anotaven les matrícules dels que es negaven a pagar. A la C-33, al peatge de Mollet del Vallès, una marxa lenta de vehicles va provocar cues; a Girona Sud hi va haver retencions d'una hora i mitja, i a Martorell també es van registrar cues. En aquest punt, un treballador que publicitava una marca de begudes amenitzava la protesta. La crida a la insubmissió es va repetir a la tarda, tot i que amb un seguiment molt més baix, segons el Servei Català de Trànsit. L'única incidència destacable van ser les retencions de fins a sis quilòmetres a la C-32.

La plataforma organitzadora de la protesta, Prou Peatges, va qualificar "d'èxit de participació" la convocatòria. "El poble català ha respost de nou contra l'abús que representen els peatges", van dir.

Més de 3.000 vehicles

La concessionària Abertis va xifrar en 3.087 els vehicles que no van pagar els peatges, un 43,5% d'impagaments menys que en la mobilització de l'1 de maig. Els cotxes que ahir es van sumar a la protesta representen, segons Abertis, el 0,9% del total de les transaccions registrades ahir. L'1 de maig el nombre de conductors que no van pagar va ser de 5.471, cosa que va representar l'1,34% de les transaccions del dia. Les concessionàries, però, ja han presentat 16.000 denúncies.

Els partits independentistes es van tornar a sumar ahir a la campanya contra els peatges.

stats